​​În timp ce lumea întreagă se întreabă ce mesaj amenințător pentru Occident va transmite Putin mâine, cu ocazia paradei de 9 mai, televiziunile rusești pregătesc momentul cu reportaje care de care mai înflăcărate. Corespondenta HotNews.ro s-a uitat la câteva televiziuni rusești și a făcut un scurt rezumat al mesajelor transmise de acestea rușilor.

Reportaj tv Rosia 1, repetie parada 9 MaiFoto: Screenshot

Repetiții cu vehicule militare grele în Piața Roșie din Moscova, declarații despre „cea mai sfântă” sărbătoare pentru Rusia și programe speciale cu filme „patriotice” pline de mesaje nostalgice după Rusia sovietică. Acestea sunt ingredientele programelor tv din Rusia care vorbesc despre parada din 9 mai, de Ziua Victoriei.

Parada Victoriei se va desfășura în 28 de orașe din Federația Rusă. „Este cea mai prețioasă sărbătoare, motiv pentru care totul trebuie să fie impecabil. Repetițiile au durat toată luna aprilie”, a anunțat, cu panglica Sfântul Gheorghe în piept, prezentatorul jurnalului de știri de la ora 15 din data de 7 mai, la televiziunea rusă Pervîi Canal (Canalul 1).

Toate reportajele tv care prezintă repetițiile paradei de la Moscova arată unitățile de tehnică militară cu care se mândrește Rusia, inclusiv sistemul de rachete Iars ( „Ярс”) cunoscut ca „scutul nuclear”. Aceste rachete sunt capabile să distrugă obiective aflate la 11.000 de kilometri distanţă.

„Mi se face pielea de găină de la atâta mândrie pentru forțele noastre militare”, a declarat un locuitor al Rusiei, intervievat de reporterul Pervîi Canal, într-unul din materialele prezentate în data de 7 mai la televiziunea respectivă.

Iar o femeie într-un reportaj realizat de televiziunea Rossia 1 povestește că a ieșit cu feciorul ei mic pentru a-i arăta acestuia „toată puterea Rusiei”.

„Suntem mândri că avem tehnica militară modernă și puternică”, a declarat un alt bărbat în același reportaj de la postul tv Rosia 1.

Pe 7 martie în Piața Roșie din Moscova a avut loc repetiția generală a paradei dedicate aniversării a 77-a de la Victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, care în Federația Rusă este supranumit „Marele Război pentru Apărarea Patriei”.

În materialele realizate de televiziunile rusești se spune faptul că prin principala piața din capitala Rusiei vor trece coloane de infanterie şi echipament militar. În acest an, la paradă vor participa 11 mii de persoane și peste 200 de vehicule militare.

Pentru prima dată, cu ocazia acestei parade va fi arătat publicului și modernul lansator de rachete „Tornado-G” , care are un sistem automat de ghidare și control al focului. La paradă vor participa și 77 de avioane și elicoptere.

La finalul evenimentului, nouă avioane ale echipelor de acrobație rusă vor desena pe cer culorile drapelului rus.

De asemenea, pe 9 mai la Moscova va avea loc tradiționala acțiune „Regimentul Nemuritor”. Peste un milion de oameni sunt așteptați să se alăture procesiunii, în care vor purta fotografiile bunicilor și străbunicilor, căzuți pe câmpul de luptă.

Presa rusă anunță că lungimea traseului în cadrul acestei acțiuni va fi de 7 km. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, anterior a declarat că Rusia va sărbători Ziua Victoriei la fel ca și anii precedenți, iar ziua de 9 mai este „cea mai sfântă sărbătoare” pentru țară. Totuși, potrivit lui, Moscova în acest an nu a invitat lideri din alte țări să participe la Parada Victoriei.