Numeroase persoane au participat duminică la Berlin, în mai multe puncte din capitala Germaniei, la manifestaţii paşnice dedicate marcării a 77 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, pe fondul unei prezenţe semnificative a forţelor de ordine, de teama unor posibile tensiuni legate de conflictul din Ucraina, relatează agenția germană DPA, citată de Agerpres.

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, a depus o coroană de flori la Memorialul Sovietic din Parcul Tiergarten din BerlinFoto: Christophe Gateau / AFP / Profimedia

La Memorialul Sovietic din Parcul Treptower, câteva sute de oameni au depus flori în cursul dimineţii.

Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei, mulţi oameni au sosit şi la Memorialul Sovietic din cartierul central Mitte. Unii au depus coroane de flori. Evenimentele s-au desfăşurat până acum fără incidente, a declarat sursa citată.

Zeci de evenimente aniversare şi demonstraţii urmează să aibă loc duminică şi luni la Berlin, organizate - între altele - de ambasadele Rusiei şi Ucrainei în capitala germană.

Pe fondul invaziei ruse în Ucraina, poliţia a desfăşurat forţe importante pentru a evita eventuale conflicte.

Poliţia a impus anterior mai multe condiţii la cele 15 site-uri comemorative din Berlin, inclusiv interdicţia de a afişa drapeluri ruseşti şi ucrainene.

Măsurile au fost criticate sâmbătă de ambasadorul ucrainean la Berlin, Andrii Melnik, şi de asociaţii ucrainene.

Melnik a depus duminică o coroană de flori la Memorialul Sovietic din Parcul Tiergarten pentru a-i comemora pe martirii ucraineni căzuţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Câteva sute de oameni au venit şi ei la memorial. Unii dintre ei au scandat „Melnik afară” în timp ce ambasadorul depunea jerba de flori. Apoi alţi participanţi au început să scandeze în limba ucraineană. Mulţi erau îmbrăcaţi în haine albastre şi galbene, culorile drapelului ucrainean.

Potrivit unui reporter DPA, un bărbat a început să distribuie steaguri ucrainene făcute din hârtie, însă poliţia le-a strâns imediat. Potrivit relatării, bărbatul a fost îndepărtat de agenţi de la eveniment.

___