Un rus care a fost declarat anul trecut campion mondial la o competiție internațională de tancuri a fost ucis în Ucraina, scrie The Sun.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bato Basanov, în vârstă de 25 de ani, din Buriatia, a făcut în 2021 parte dintr-o echipă de biatlon cu tancuri, care a înregistrat un record și care a participat anul trecut la jocuri de război în fața ministrului rus al apărării, Serghei Shoigu, și a șefului Statului Major al armatei, Valeri Gerasimov.

Dar norocul său s-a terminat pe câmpul de luptă, când tancul său a fost lovit în Ucraina, ucigându-l, notează și Daily Mirror.

Basanov, un caporal, fusese lăudat anul trecut pentru că „a adus glorie Rusiei devenind campion mondial la biatlonul tancurilor cu echipa sa".

El a tras fără să rateze nicio țintă, la viteze de până la 80 km/h, pe terenul de antrenament Alabino din regiunea Moscovei.

Ziar rusesc: Războiul real e un lucru complet diferit

Cu toate acestea, după cum se spune într-un articol al publicației rusești Volya, „,moartea lui Bato Basanov este o confirmare sumbră a faptului că biatlonul tancurilor și războiul real sunt lucruri complet diferite."

Comandanții ruși Shoigu și Gerasimov au considerat competițiile regulate de biatlon cu tancuri ca fiind evenimente militare cheie de prestigiu, însă numărul uriaș de morți din forțele rusești arată că acestea nu erau pregătite pentru un război real, mai notează publicația britanică.

Trupele de invazie rusești au pierdut 1.130 de tancuri până acum, afirmă armata ucrainenă. Există confirmări vizuale pentru 625 de tancuri rusești distruse în Ucraina, potrivit site-ului Oryx, care monitorizează desfășurarea războiului.