Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată în procedură de urgență, a cerut, joi, Moscovei să nu execute un soldat marocan condamnat la moarte de autoritățile separatiste pro-ruse pentru că a luptat alături de armata ucraineană, relatează AFP.

militarii britanici si militarul marocan, judecati de pro-rusiFoto: Captura video

CEDO „a indicat în special guvernului Federației Ruse, conform regulilor articolului 39 al instanței, să se asigure că pedeapsa cu moartea pronunțată împotriva reclamantului nu este executată, să se asigure că condițiile de detenție ale acestuia sunt adecvate și să-i acorde orice asistență medicală necesară”, indică organul judiciar al Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg.

Articolul 39 din normele CEDO îi permite să dispună „măsuri provizorii” atunci când reclamanții sunt expuși unui „risc real de daune ireparabile”.

Instanța a fost sesizată de Brahim Saadoun, un cetățean marocan născut în 2000 și condamnat la moarte împreună cu doi britanici joia trecută.

Potrivit autorităților ruse, cei trei bărbați s-au predat și au fost luați prizonieri în regiunea Mariupol în compania a aproximativ o mie de soldați ucraineni la jumătatea lunii aprilie.

Aceștia au fost condamnați la moarte joia trecută de Curtea Supremă a Republicii Populare Donețk.

CEDO insistă că Rusia trebuie încă să respecte deciziile sale, chiar dacă Moscova a fost exclusă din Consiliul Europei la jumătatea lunii martie.

CEDO cere Kremlinului să îi furnizeze „în termen de două săptămâni, informații care să arate ce acțiuni și măsuri au fost luate” de autoritățile ruse pentru a asigura respectarea drepturilor lui Saadoun.

Cererile CEDO ar putea avea totuși puțin ecou la Moscova, deoarece camera inferioară a parlamentului rus, Duma, a adoptat mai multe amendamente la începutul lunii iunie care determină Rusia să nu mai aplice deciziile CEDO pronunțate după 15 martie.

Urmărește LIVE AICI toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 113