Doi cetățeni britanici și un marocan, care au luptat de partea ucraineană în regiunea Donbas și au fost apoi luați prizonieri, au fost condamnați la moarte, joi, pentru „mercenariat”, de către justiția așa-ziselor autorități separatiste din Donețk, au anunțat agențiile de presă ruse, potrivit AFP.

Steagul Republicii Populare DonetkFoto: D. Tolmachov, Dreamstime.com

„Curtea supremă a Republicii Populare Donețk i-a condamnat la moarte pe britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner și pe marocanul Brahim Saadoun, acuzați că au participat la lupte ca mercenari”, a transmis agenția oficială de presă rusă TASS.

UPDATE: Reacția Londrei: „Simulacru de judecată”

Marea Britanie s-a declarat joi „profund îngrijorată” după anunțul privind condamnarea la moarte a doi combatanți britanici de către separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

„Suntem evident profund îngrijorați de acest lucru. Am spus în mod repetat că prizonierii de război nu trebuie exploatați în scopuri politice”, a afirmat un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson, în timp ce șefa diplomației britanice Liz Truss a denunțat un „simulacru de judecată, fără nicio legitimitate”.

„Continuă să facem tot ce putem pentru a-i sprijini”, a mai afirmat Liz Truss, într-un mesaj postat pe Twitter.

Viktor Gavrilov, un oficial al parchetului autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR), anunța în urmă cu două săptămâni că o anchetă penală „a fost finalizată” în privința celor trei și că - ținând cont de faptul că este în desfășurare un război - acuzații pot primi pedeapsa capitală.

DNR ar fi introdus pedeapsa cu moartea pe teritoriul confiscat din Ucraina în 2014.

Britanicii capturați au fost prezentați pe 18 aprilie de Rossiya 24, când cei doi i-au cerut premierului britanic Boris Johnson să îi ajute să se întoarcă acasă în schimbul eliberării politicianului pro-rus Viktor Medvedciuk de către ucraineni.

Atât Pinner cât și Aslin au luptat de partea ucrainenilor în Mariupol.

După invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârşitul lunii februarie, prima agresiune de acest gen în Europa împotriva unui stat suveran după cel de-al Doilea Război Mondial, voluntari din mai multe ţări s-au alăturat forţelor armate ucrainene pentru a lupta împotriva invadatorilor ruşi.

Citește și: Un britanic care luptă pentru Ucraina a fost capturat de ruși / „Au opus o rezistență dată naibii”

___