O primă imagine cu drona americană Quantix Recon primită de forțele armate ucrainene a apărut pe platformele social media, aceasta urmând să fie folosită pentru operațiuni de recunoaștere.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fotografia a fost distribuită de administratorii contului Ukraine Weapons Tracker care notează că peste 100 de drone Quantix Recon au fost donate Ucrainei de către AeroVironment, compania din statul american Virginia care produce aeronava fără pilot.

Quantix Recon este o dronă de ultimă generație care permite colectarea rapidă și automată a datelor, fiind folosită pentru recunoaștere și cartografiere. Funcțiile legate de decolare, zbor și aterizare a dronei sunt complet automatizate, AeroVironment lăudându-se pe site-ul său că ea poate fi operată cu succes și de persoane care nu au mai folosit-o înainte.

Cu o anvergură a aripilor de aproape un metru și o greutate de doar 2,26 kg Quantix Recon se bucură de o autonomie de 20 de kilometri.

Ultimele arme primite de soldații ucraineni

Tot la capitolul donații făcute forțelor armate ucrainene, acestea au primit recent și 110 puști anti-dronă cumpărate în urma unei campanii de crowdfunding organizate de lituanieni. Aceștia au poreclit armele „distrugătorii de orci”.

Campania de strângere de fonduri a fost inițiată de jurnalistul lituanian Andrius Tapinas, cel care s-a ocupat și de colectarea de fonduri pentru cumpărarea unei drone Bayraktar TB2 care să fie donată Ucrainei.

În ceea ce privește sprijinul militar acordat de statele aliate, Slovacia a anunțat joi că va dona Kievului mai multe elicoptere Mi-17 și mii de rachete Grad.

Președintele american Joe Biden a declarat la rândul său vineri că SUA vor acorda Ucrainei o nouă tranșă de echipament militar în valoare de un miliard de dolari, aceasta urmând să includă sisteme de rachete antinavă, rachete de artilerie și proiectile pentru obuziere.

Urmărește ultimele evoluții din a 113-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.