Președintele rus Vladimir Putin a cerut joi guvernului său să vină cu noi măsuri pentru a sprijini industria auto națională, ale cărei vânzări s-au prăbușit de când Moscova a lansat invazia în Ucraina., relatează Reuters. Doleanța liderului de la Kremlin vine la scurt timp după ce a anunțat că urmează o perioadă de aur pentru economia rusească.

Vladimir PutinFoto: Profimedia Images

În cadrul unei întâlniri cu oficiali guvernamentali, transmisă de televiziunea de stat, liderul de la Kremlin a declarat că guvernul trebuie să analizeze cum să susțină cererea în rândul cumpărătorilor de automobile, în ciuda dificultăților economice cu care se confruntă țara.

„Aș dori să cer guvernului să ne spună în detaliu ce măsuri rapide ia pentru a sprijini industria auto și pentru a stabiliza piața internă", a spus joi Putin.

La începutul lunii iunie, Vladimir Putin anunța că urmează o perioadă de aur pentru economia rusească.

Pe fondul reducerii cererii din partea cumpărătorilor ruși și a problemelor logistice grave ca urmare a sancțiunilor occidentale impuse Moscovei, vânzările de automobile au înregistrat o scădere record de 83,5% în luna mai, potrivit cifrelor Asociației Întreprinderilor Europene, care reprezintă interesele investitorilor străini în Rusia.

Prețurile mașinilor au crescut în ritm accelerat de la începutul anului

Putin a mai cerut guvernului să analizeze nu doar problemele legate de producție, ci și modul de stimulare a cererii, în ciuda dificultăților economice cu care se confruntă țara.

Potrivit agenției ruse de statistică Rosstat, prețurile automobilelor au crescut cu aproape 50% de la începutul anului, ceea ce a afectat cererea într-o țară în care veniturile gospodăriilor au scăzut, în timp ce inflația a atins nivelul maxim din ultimii 20 de ani.

În ciuda unei campanii de înlocuire a importurilor de profil înalt, industria auto din Rusia a rămas puternic dependentă de investițiile și echipamentele străine.

AvtoVAZ, compania care face mașinile Lada și cel mai mare producător de automobile din Rusia, a întrerupt producția timp de mai bine de două luni, invocând o lipsă de piese electronice.