Președintele Vladimir Putin a declarat luni că anii 2020 vor fi o perioadă de consolidare a suveranității economice pentru Rusia, susținând că Moscova va menține un curs de cooperare internațională, relatează TASS.

Vladimir Putin, la slujba de ÎnviereFoto: Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia

„Sunt convins că pentru Rusia anii 2020 vor deveni o perioadă de consolidare a suveranității economice, care prevede dezvoltarea accelerată a propriei infrastructuri și baze tehnologice, o creștere calitativă a nivelului de pregătire a specialiștilor, precum și formarea unui sistem financiar independent și eficient”, a afirmat Putin într-un mesaj transmis participanților la cel de-al XXV-lea Forum Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

„Economia rusă se va baza din ce în ce mai mult pe inițiativa privată și, bineînțeles, își va menține cursul spre deschidere și cooperare internațională largă”, a adăugat el.

„Este important să introducem și să dezvoltăm modele de integrare cu adevărat reciproc avantajoase, așa cum se face deja în spațiul Uniunii Economice Eurasiatice”, a mai spus Vladimir Putin,urându-le organizatorilor și invitaților forumului „succes și toate cele bune.”

Cel de-al 25-lea Forum Economic Internațional din Sankt Petersburg va avea loc în perioada 15-18 iunie 2022, urmând să participe peste 2.700 de persoane din mediul de afaceri din Rusia și țările partenere.

Vladimir Putin face declarații optimiste, Rusia riscă să intre în incapacitate de plată

Declarațiile optimiste ale liderului de la Kremlin vin în pofida faptului că FMI prognozează o contracție de 8,5% a economiei Ruse în 2022 în contextul sancțiunilor istorice impuse de Occident și a exodului companiilor străine din țară.

Rusia s-ar afla de asemenea în incapacitate de plată după ce Moscova a ratat săptămâna trecută pentru prima dată plata dobânzilor la scadența unei obligațiuni.

Deși pare inevitabil în ochii majorității experților, anunțul privind intrarea în incapacitate de plată a datoriei externe a Rusiei este încă în așteptare. Ar fi pentru prima dată de când liderul bolșevic Lenin a refuzat să recunoască datoria moștenită de la regimul țarist răsturnat în urma revoluției din 1917.

La începutul lunii martie magnatul Vladimir Potanin, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia și un apropiat al lui Putin, l-a avertizat pe acesta să nu ducă Rusia înapoi în „zilele catastrofale” din 1917 în contextul discuțiilor de la momentul respectiv privind naționalizarea activelor companiilor străine.

Urmărește ultimele evoluții din a 103-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.