​În cea de-a 103-a zi de război, tensiunile escaladează. Rusia a lovit cu rachete capitala Ucrainei, Kiev, atacul părând să reprezinte o schimbare de strategie din partea forțelor ruse. Forțele ucrainene continuă să respingă atacurile. În Sievierodonetsk (estul țării), au preluat controlul a jumătate din oraș, spun oficialii ucraineni.

Localnici din Malin folosesc un pod bombardat de rusi pentru a traversa un rau Foto: Ruslan Kaniuka / UkrInform / Profimedia Images

Cele mai importante informații de luni ziua 103 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:02Negocierile de pace cu Rusia sunt la „nivel zero”, a spus luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a adăugat că Kremlinul vrea să cucerească orașul Zaporojie

23:40VIDEO Șefa Russia Today se dezice de studiile făcute în SUA: „America nu este o țară” / Ce a spus după terminarea studiilor

23:18VIDEO Ucrainenii folosesc sistemul antitanc RK-3 Corsar să distrugă unul după altul mai multe vehicule rusești

23:11Ministerul rus de Externe a introdus luni nume noi pe lista cetăţenilor americani cărora le interzice intrarea în Rusia - inclusiv al secretarului american al Trezorerei Janet Yellen

22:57FOTO Ucraina a primit vehiculele Pinzgauer 718 cumpărate de un soldat ucrainean de la o companie privată

22:31 Rușii au bombardat de mai multe ori inclusiv zonele de frontieră din Cernihiv (Cernigău) și Sumîi

22:15Forțele armate ucrainene afirmă că rușii bombardează masiv întreaga linie de apărare din estul țării și că au respins cu succes 10 atacuri până acum, alte două fiind în desfășurare.

„Se observă că de-a lungul întregii linii de apărare inamicul folosește avioane de luptă, lansatoare de rachete multiple, artilerie de calibru mare, tancuri, mortiere de diferite sisteme, lansează lovituri cu rachete și bombe”, notează un comunicat publicat de ministerul ucrainean al Apărării, acesta notând că rușii lovesc inclusiv ținte civile.

De câte lansatoare de rachete spune Ucraina că are nevoie ca să învingă Rusia

21:58 Parlamentul rus supune la vot nerespectarea deciziilor CEDO / Măsura cinică propusă pentru plata despăgubirilor

21:46Ucraina are nevoie de 60 de lansatoare de rachete multiple – mult mai multe decât numărul promis până acum de Regatul Unit și SUA – pentru a avea șansa de a învinge Rusia, spune consilierul prezidențial Alexei Arestovici (The Guardian)

21:31VIDEO Ramzan Kadîrov speculează ce ar face dacă ar fi în locul lui Putin: „Războiul este o plăcere, don”

21:06Trupele ucrainene au împiedicat forțele Rusiei de a captura un drum strategic din Dobans - Statul Major

20:58 Vladimir Putin anunță căurmează o perioadă de aur pentru economia rusească

20:52SUA vor să confiște de la oligarhul rus Roman Abramovici două avioane americane pe care le-a dus în Rusia

Putin a trimis Rosgvardia în Ucraina cu gândul de a menține controlul după capturarea țării, acum oferă 5 milioane de ruble familiilor celor decedați

20:32VIDEO Celebrele tractoare ucrainene au revenit în acțiune după ce au stat pe tușă mai multe luni

20:23Rusia a început să predea cadavrele luptătorilor ucraineni uciși la oțelăria Azovstal, uzina din orașul Mariupol care a devenit un simbol al rezistenței împotriva invaziei Moscovei, relatează Associated Press.

20:19Cunoscut jurnalist rus de investigații, plasat de Moscova pe lista persoanelor căutate

19:40Putin a trimis Rosgvardia în Ucraina cu gândul de a menține controlul după capturarea țării, acum oferă 5 milioane de ruble familiilor celor decedați

19:18Opera Scala din Milano îşi va deschide stagiunea 2022-2023 cu o reprezentaţie a spectacolului "Boris Godunov", o operă a compozitorului rus Modest Petrovici Musorgski, ce va fi interpretată de artişti ruşi, întrucât instituţia milaneză nu are planuri privind un boicot cultural în pofida invadării Ucrainei, informează Reuters.

"Nu susţin o vânătoare de vrăjitoare, nici anularea spectacolelor cu opere ruseşti. Nu mă ascund atunci când îl citesc pe Puşkin", a declarat Dominique Meyer, directorul artistic al teatrului milanez.

Alegerea spectacolului de operă care va deschide această stagiune a fost făcută în urmă cu câţiva ani, a adăugat el.

Zelenski: Severodonețk și Lisichansk sunt „orașe moarte acum”

19:12S-a terminat cu distracția în pub-urile din Moscova. O băutură importantă pentru ruși este pe cale să dispară

19:05Severodonețk și Lisichansk sunt ambele „orașe moarte acum”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a recunoscut că forțele ruse au un avantaj numeric în bătălia pentru orașul Sievierodonetsk. Cu toate acestea, trupele ucrainene „rezistă”, spune el, relatează CNN și BBC.

19:00 FOTO Camioanele militare folosite de ruși în Ucraina, „blindate” cu tablă și lemn

18:49Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut 3 persoane acuzate că au colaborat cu rușii din regiunea Cernihiv.

Se presupune că se pregăteau să ajute trupele ruse în cazul unei a doua invazii a regiunii, potrivit Serviciului de Securitate a Statului, care a găsit arme rusești în casele lor.(Kyiv Independent)

18:30Ministerul ucrainean al Sănătății a spus că există riscul aparițiilor de focare de holeră din cauza înmormântărilor în masă și a lipsei apei potabile, relatează Kyiv Independent.

18:15Ucraina afirmă că a respins Flota rusă la 100 de kilometri de coasta Mării Negre

17:55Rusia este „forțată” să ia această decizie - anunțul Moscovei, după ce i-a convocat pe jurnaliștii americani

17:42VIDEO Rusia publică imagini cu mercenarii Wagner pe care i-a trimis în Svitlodarsk / De ce este orașul important pentru armata rusă

17:18Postul Radio Europa Liberă, amendat din nou de Rusia pentru informații „false” despre războiul din Ucraina

17:00VIDEO Emmanuel Macron, ridiculizat și de televiziunile rusești: Ia medicamente de teamă că nu îi răspunde Putin / Ce ar însemna „macroning”

ONU: Pentru a 27 a zi consecutiv, numărul ucrainenilor care s-au întors în țară l-a depășit pe cel al refugiaților

16:58Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, luni, că până la 75 de milioane de tone de cereale ar putea fi blocate în Ucraina până în această toamnă, iar Kievul are nevoie de rachete antinavă care ar putea asigura trecerea în siguranță a exporturilor sale, conform Reuters.

Zelenski a spus într-o ședință de informare la Kiev că Ucraina a discutat cu Marea Britanie și cu Turcia ideea unei marine a unei țări terțe care să garanteze trecerea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, dominată de Rusia. Totuși, cea mai puternică garanție a trecerii lor în siguranță ar fi armamentul, a arătat președintele Ucrainei.

16:53Șeful administrației regionale Nikolaev, Hanna Zamazieieva, spune că cel puțin o persoană a murit și una a fost rănită în urma bombardamentelor de luni dimineață, relatează Ukrainska Pravda.

„De dimineață, ocupanții au tras din nou haotic asupra Nikolaevului. Au bombardat clădiri rezidențiale în diferite părți ale orașului, unde nu există facilități militare”, a spus Zamazieieva.

15:40Pentru a 27 a zi consecutiv, numărul ucrainenilor care s-au întors în țară l-a depășit pe cel al refugiaților. În total, 184.000 de oameni au revenit în Ucraina în această perioadă, potrivit autorităților de frontieră, în timp ce 31.000 au părăsit țara. Potrivit ONU, de la 24 februarie până la 1 iunie, aproape 7 milioane de oameni au fugit din calea războiului.

14:54"Inimaginabilul s-a produs" - reacția lui Lavrov, după ce trei țări și-au închis spațiul pentru avionul său / Kremlinul denunță "un act ostil" / Reacția Serbiei

14:52Generalul Valeriy Zaluzhny, comandantul șef al Statului Major al Ucrainei, a declarat că obuzierele autopropulsate M109A3, furnizate Ucrainei de către Norvegia, sunt deja în prima linie și lovesc ținte cu mare precizie și distrug inamicul, informează Interfax.

32 de jurnaliști au fost uciși de armată rusă de la debutul invaziei la 24 februarie

14:40Letonia a decis luni să interzică difuzarea în ţară a celorlalte 80 de canale de televiziune înregistrate în Rusia, care erau încă disponibile pentru telespectatorii letoni, a anunţat agenţia de ştiri BNS, citată de Interfax.

„Decizia a fost luată pe baza unei noi prevederi legale conform căreia programele înregistrate într-o țară care amenință integritatea teritorială și independența unei alte țări nu pot funcționa în Letonia”, a declarat președintele Consiliului Național pentru Mass-Media Electronică din Letonia, Ivars Abolins, pentru BNS. Decizia va intra în vigoare pe 9 iunie.

14:2932 de jurnaliști au fost uciși de armată rusă de la debutul invaziei la 24 februarie, a transmis luni ministrul ucrainean al Culturii. Ucraina sărbătorește pe 6 iunie ziua jurnalistului.

14:243 oameni au fost uciși și alți 10 răniți în atacul rușilor din regiunea Harkiv, a declarat guvernatorul Oleh Synehubov citat de Kyiv Independent. Forțele rusești au intensificat bombardamentele din zonele rezidențiale. Guvernatorul a mai declarat că forțele rusești au atacat trupele ucrainene lângă Izium, însă fără succes, soldați ruși fiind obligați să se retragă și înregistrând pierderi.

14:171.500-2.000 de locuitori din Mariupol stau la coadă și câte șase ore pentru a primi pachete cu mâncare de la invadatorii ruși, spune Petro Andrushenko, consilier al primarului, potrivit Ukrainska Pravda. Acesta susține că oamenii așteaptă în căldură iar așa-zisul ajutor nu ajunge pentru toată lumea care stă la coadă. Aproximativ 10 oameni leșină zilnic în timp ce așteaptă să facă rost de mâncare, a mai spus Andrushenko.

13:51Șeful așa-zisei administrații din regiunea Herson, numit de ocupanții ruși, Volodymyr Saldo, a declarat că Ziua Rusiei din 12 iunie va fi sărbătorită în regiunea ocupată, transmite Meduza, citată de Ukrainska Pravda.

„Cel mai important lucru este că vom sărbători ziua națională a Federației Ruse împreună cu întreaga Rusie, nu separat. Acest lucru este important. Bineînțeles, astfel de măsuri vor fi luate pentru ca locuitorii să vadă și să simtă în ce familie imensă s-au întors”, a spus Saldo.

Mesaj amenințător al lui Rogozin pentru "românii răzbunători": "La ce este bun Sarmat?"

13:45Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat luni că a discutat cu premierul Boris Johnson despre deblocarea porturilor ucrainene, în vederea exporturilor de cereale, relatează Reuters. În cadrul unei convorbiri telefonice dintre cei doi lideri, premierul britanic a confirmat că Marea Britanie va trimite un nou ajutor militar Kievului, a mai precizat Zelenski. Boris Johnson se va confrunta luni seara cu o moțiune de cenzură a parlamentarilor conservatori.

13:32Autoritățile de la Kiev au făcut publice imagini ale dezastrului cauzat de atacul cu rachete lansat duminică dimineața de ruși, la o fabrică de reparat mașini.

13:19Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a lansat un nou atac la adresa lui Vladimir Putin. Aruncă vorbe goale, care nu înseamnă nimic, spune șeful diplomației de la Kiev, adăugând că liderul de la Kremlin nu prezintă niciun fel de încredere.

”Putin spune că nu va folosi rutele comerciale pentru a ataca Odesa. Acesta este același Putin care le-a spus cancelarului german Scholz și președintelui francez Macron că nu va ataca Ucraina – cu câteva zile înainte de a lansa o invazie pe scară largă a țării noastre. Nu putem avea încredere în Putin, cuvintele lui sunt vorbe goale”, a scris el pe Twitter.

13:10Primar ucrainean și doi voluntari uciși de ruși în timp ce distribuiau medicamente și alimente

12:44Mesaj amenințător al lui Rogozin pentru "românii răzbunători": "La ce este bun Sarmat?" / Despre rachetele Sarmat sau Satan 2

12:30Ministerul rus al apărării a publicat luni imagini ale unui avion MiG-29 ucrainean care ar fi fost doborât lângă Slaviansk. Anterior, reprezentantul oficial al ministerului rus al apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a declarat că un MiG-29 ucrainean ar fi fost doborât de sistemele rusești de apărare aeriană în regiunea Slaviansk transmite TASS.

Ultimul bilanț al pierderilor Rusiei, publicat de Armata Ucrainei

12:18Șeful serviciului secret al Armatei Ucrainei, Kirill Budanov, a mers în Sievierodonețk. Generalul a inspectat activitatea forțele ucrainene, s-a familiarizat cu situația operațională și a stabilit acțiunile viitoare ale militarilor ucraineni, potrivit Ukrainska Pravda.

11:48Ambasadorul SUA la Moscova, mesaj pentru Kremlin: Cele mai mari puteri nucleare ale lumii trebuie să continue să discute

11:20Ultimul bilanț al pierderilor Rusiei, publicat de Statul Major al Armatei Ucrainei:

  • 31.250 de soldați de la debutul invaziei
  • 1.386 tancuri
  • 3.400 transportoare
  • 2.395 alte vehicule militare
  • 690 sisteme artilerie
  • 207 lansatoare de rachete
  • 96 de sisteme de apărare antiaeriană
  • 176 elicopetere
  • 211 avioane
  • 551 drone
  • 13 nave maritime

10:52Situația s-a înrăutățit pentru Ucraina la Severodonetsk, unde există în continuare lupte intense de stradă, spune guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, conform Reuters.

„Apărătorii noștri au reușit un contraatac pentru un anumit timp și au eliberat aproape jumătate din oraș. Dar acum situația s-a înrăutățit puțin pentru noi din nou”, a declarat la televiziunea națională ucraineană guvernatorul din Lugansk.

262 de copii răniți de la invazia rușilor în Ucraina

10:46Luni dimineață, o echipă CNN care se deplasa spre est dinspre Dnipro a văzut cozi lungi de mașini civile care se îndreptau spre vest din partea controlată de Ucraina a regiunii Donețk.

Luptele din regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei s-au intensificat în ultimele săptămâni, cu atacuri rusești asupra orașului Sloviansk și o bătălie urbană intensă pentru Sieverodonețk.

10:30Luni s-au auzit explozii în orașul Nikolaev, din sudul Ucrainei, a spus primarul Oleksandr Senkevych pe canalul său de Telegram, potrivit Reuters.

10:18Atacul rușilor asupra Kievului, o tentativă de a bloca aprovizionarea forțelor Ucrainei cu armament occidental (Ministerul britanic al apărării)

09:48În total, 262 de copii au fost uciși în războiul declanșat de Rusia în Ucraina, iar alți 467 au fost răniți, potrivit ultimului bilanț al procurorului general al Ucrainei.

09:20Atac al forțelor Ucrainei asupra unui sat rusesc, acuză oficiali ruși. Guvernatorul regiunii rusești Kursk, Roman Starovoit, a susținut că trupele ucrainene au atacat luni dimineața satul Tyotkino din vestul regiunii. Oficialul a scris pe Telegram că armata Ucrainei ar fi lovit un pod și sediile mai multor afaceri locale, inclusiv o fabrică de zahăr. Kyiv Independent precizează că nu există încă informații legate de victime.

08:58Ucraina confirmă moartea unui general rus ucis în luptele de pe frontul estic

08:21Câți bieloruși luptă împotriva Rusiei pe frontul din Ucraina

Lavrov și-a anulat vizita în Serbia și acuză Occidentul

08:05Lavrov și-a anulat vizita în Serbia și acuză Occidentul / Diplomaților ruși nu le rămâne decât să devină maeștri ai teleportării

07:38Atacul forțelor ucrainene asupra trupelor rusești de la Severodonețk ar indica o scădere a puterii combative a armatei Moscovei, a transmis Institutul pentru studiul războiului.

07:30În ultimele 24 de ore, șapte atacuri inamice au fost respinse în direcțiile Donețk și Lugansk, iar patru tancuri, trei sisteme de artilerie, opt vehicule blindate de luptă și trei unități de vehicule cu motor au fost distruse. Unitățile de apărare aeriană au doborât un elicopter de luptă Ka-52 și un vehicul aerian fără pilot, scrie Ukrinform

06:52 În ultimele 7 zile, Ministerul Sănătății din Ucraina a primit drept ajutor umanitar 22 de ambulanțe și 38 de tone de medicamente, relatează Ukrinform. În plus, s-au mai primit 150 căști de protecție, 735 veste antiglonț, 3680 truse tactice de prim ajutor, 4.300 pături termice, 22,5 tone echipament de protecție individuală, 3,5 tone de reactivi, 840 mii tablete bactericide pentru purificarea apei, 50 truse portabile pentru testarea calitatii apei.

06:04Luni, 6 iunie, Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune privind situația din Ucraina. Potrivit Secretariatului Consiliului de Securitate, „accentul se va pune pe violențele legate de conflict și traficul de persoane în contextul războiului din Ucraina”.

23:58Rusia denunță "încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși care trăiesc în Italia și o campanie anti-rusă deschisă din partea presei italiene", a scris Ambasada Rusiei la Roma, publicând pe profilul său de Facebook paragrafe dintr-un raport al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova despre "încălcările drepturilor cetățenilor ruși și ale conaționalilor lor în străinătate", în care se observă "creșterea sentimentelor rusofobe în societatea italiană", conform ANSA, citată de Rador.

"Încetați cu distorsionarea realității și cu provocările. Italia respectă poporul rus, care nu are nimic de-a face cu alegerile nebunești ale lui Putin și va continua întotdeauna să îl respecte. Putin trebuie să se așeze la masa negocierilor și să pună capăt acestui război", a reacționat ministrul de Externe, Luigi Di Maio, după postarea Ambasadei Rusiei la Roma.

El a mai spus că de la începutul "acestui război sângeros și atroce" pe care Putin îl continuă în Ucraina, presa italiană a relatat faptele în mod profesionist, cu trimiși speciali la fața locului, care au povestit faptele, riscându-și viața. "Totul, în timp ce în Rusia este interzis să se vorbească despre război, în timp ce sunt cenzurate imaginile terifiante cu civilii ucraineni uciși de bombele rusești, în timp ce protestatarii ruși sunt arestați pentru că se opun războiului", a adăugat Di Maio.

Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului, la Zaporojie

23:05Vizita lui Lavrov în Serbia, incertă: Trei țări își închid spațiul aerian pentru aeronava ministrului rus de Externe / Premierul sârb: Situația este „extrem de complicată”.

22:11Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat duminică în regiunea Zaporojie din sud-estul țării, unde a vizitat trupele de pe linia frontului, a anunțat biroul său de presă.

21:55Un alt general rus ar fi fost ucis în luptele din estul Ucrainei.

21:26Cadavrul unui alt civil ucis de ruși a fost găsit în regiunea Kiev, conform The Kyiv Independent, care citează Poliția. Aceasta precizează că este vorba despre un bărbat de 41 de ani, împușcat în cap, al cărui trup a fost găsit în pădurea din apropierea satului Vyshehrad, în zona în care s-au aflat trupele ruse în perioada de o lună în care au ocupat regiunea Kiev. Poliția anunța zilele trecute că în regiunea Kiev au fost găsite trupurile a 1.314 de civili.

Sinteza ultimelor 24 de ore

  • ​Rusia a lovit cu rachete capitala Ucrainei, Kiev, pentru prima oară în ultimele 30 de zile. Cinci rachete de croazieră trase de bombardierele Tu-95 din Marea Caspică, una fiind interceptată, potrivit forțelor aeriene ucrainene. Atacul pare să reprezinte o schimbare de strategie din partea forțelor ruse.
  • O altă rachetă de croazieră rusă „a zburat extrem de jos” deasupra centralei nucleare Pivdennoukrainsk, în sudul țării. Oficiali ai companiei ucrainene de energie nucleară Energoatom au declarat că forțele ruse „încă nu înțeleg că nici cel mai mic fragment de rachetă care lovește centrala nucleară poate provoca o catastrofă nucleară și o scurgere de radiații”
  • Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Moscova va ataca noi ținte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Vom lovi acele ținte pe care încă nu le-am lovit”, a declarat Putin pentru televiziunea de stat Rossiya, fără a preciza care sunt acele ținte.
  • Forțele ucrainene au contraatacat și au preluat controlul a jumătate din orașul Sievierodonetsk din estul țării, au declarat oficiali ucraineni. „A fost o situație dificilă, rușii controlau 70% din oraș, dar în ultimele două zile au fost respinși”, a declarat guvernatorul regional din Lugansk, Serhiy Gaidai, pentru televiziunea ucraineană.
  • Președintele Volodimir Zelenski a vizitat duminică trupele de pe frontul de est al Ucrainei, în regiunile Donețk și Lugansk, precum și în regiunea de sud-est Zaporijia.
  • Un general rus, general-major Roman Kutuzov, a fost ucis în estul Ucrainei, a declarat duminică un jurnalist rus. Informația nu a fost confirmată oficial de Ministerul rus al Apărării.
  • Vizita ministrului rus de Externe Serghei Lavrov în Serbia a fost anulată după ce țările din jurul Serbiei și-au închis spațiul aerian pentru aeronava sa, potrivit presei locale. O sursă din Ministerul de Externe a declarat agenției de presă Interfax că Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru și-au închis spațiul aerian avionului care l-ar fi transportat luni la Belgrad pe Lavrov. „Diplomația noastră nu stăpânește încă teleportarea”, a mai spus sursa citată.
  • Marea Britanie urmează să furnizeze Ucrainei artilerie de rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv sisteme de rachete cu lansare multiplă M270 pe șenile, care pot atinge ținte de până la 80 km distanță. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că decizia de a expedia lansatoarele de rachete este justificată pentru că „pe măsură ce tacticile Rusiei se schimbă, la fel trebuie să se adapteze și sprijinul nostru pentru Ucraina”.
  • NATO a demarat duminică un exercițiu naval de aproape două săptămâni condus de SUA pe Marea Baltică cu peste 7.000 de marinari, aviatori și pușcași marini din 16 națiuni, inclusiv Finlanda și Suedia, care aspiră să se alăture alianței militare. „Este important pentru noi, Statele Unite și celelalte țări NATO să dăm dovadă de solidaritate atât cu Finlanda, cât și cu Suedia în acest exercițiu”, a declarat generalul american Mark Milley, președintele șefilor de stat major comun.
  • Un deputat ucrainean, Yevhen Yakovenko, a fost reținut la granița cu Republica Moldova la cererea Interpol, a anunțat duminică poliția de frontieră a Republicii Moldova. Viorel Tentiu, șeful Interpolului din Moldova, a declarat într-un comunicat că Iakovenko este acuzat de luare de mită și corupție.
  • Sancțiunile Rusiei împotriva Gazprom Germania și a filialelor sale ar putea costa contribuabilii germani 5 miliarde de euro în plus pe an, scrie săptămânalul Welt am Sonntag, citând reprezentanți ai industriei.