Negocierile de pace cu Rusia sunt la „nivel zero”, a spus luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a adăugat că Kremlinul vrea să cucerească Zaporojie, relatează The Guardian, citând Associated Press.

Volodimir Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului din ZaporojieFoto: president.gov.ua

Președintele Ucrainei crede că trupele ruse intenționează să captureze Zaporojie, un oraș din sud-estul țării, ceea ce ar permite armatei Rusiei să avanseze mai aproape de zonele centrale.

Orașul, care are o populație de aproximativ 720.000 de locuitori, este capitala regiunii cu același nume și unul dintre cele mai mari noduri industriale din acea parte a țării. Rusia ocupă deja zone vaste din regiune și a capturat anterior Herson și Mariupol, alte orașe mari din sudul Ucrainei.

Zelenski a spus că progresele Rusiei au creat „cea mai amenințătoare situație”, dar că forțele țării sale se străduiau să lupte.

„Inamicul vrea să... ocupe orașul Zaporojie. Sunt mai mulți, sunt mai puternici, dar avem toate șansele să luptăm în această direcție”, a spus el.

Mai devreme în timpul conferinței, Zelenski a recunoscut că forțele ruse au un avantaj numeric în bătălia pentru orașul estic Severodonetsk, dar a insistat că armata Ucrainei „rezistă”, deși se află într-o situație „dificilă”.

Sievierodonetsk și Lisichansk „sunt orașe moarte acum”, a spus el, adăugând că comandamentul ucrainean „va lua decizii în funcție de situație”.

O parte din regiunea Zaporojie este în mâinile rușilor, inclusiv centrala nucleară din apropierea orașului Enerhodar, care este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Autoritatea regională din zona în care se află centrala de la Zaporojie a confirmat pe 4 martie că trupele ruse au capturat centrala nucleară, precizând că personalul monitorizează starea reactoarelor pentru a se asigura că acestea pot opera în siguranță.

Această centrală din apropierea orașului Enerhodar aflat pe malul Niprului este cea mai mare centrală nucleară din Europa și a noua cea mai mare din lume. Ea are 6 reactoare, fiecare generând 950MW de electricitate pentru un total de 5.700MW, suficient pentru a alimenta aproximativ 4 milioane de locuințe.

Centrala de la Zaporojie se află la aproximativ 200 de kilometri de Donbas și 550 de kilometri sud-est de Kiev.

Construită între 1984 și 1995, centrala nucleară de la Zaporojie genera pe timp de pace 20% din cantitatea totală de electricitate produsă în Ucraina și aproape jumătate (site-ul power-energy.com estimează procentul la 40%) din energia generată de centralele nucleare ucrainene.

Urmărește ultimele evoluții din a 103-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.