Forțele ruse au preluat controlul asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, după luptele intense din cursul nopții care au declanșat și un incendiu, au anunțat vineri autoritățile ucrainene citate de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Temeri legate de un eventual dezastru nuclear au pus în alertă marile capitale din Europa și din lumea întreagă, înainte ca autoritățile ucrainene să anunțe stingerea focului.

Autoritatea regională ucraineană a confirmat, pe Facebook, că trupele ruse au capturat centrala și a precizat că personalul monitorizează starea reactoarelor pentru a se asigura că acestea pot opera în siguranță.

De asemenea, autoritatea a transmis că infrastructura esențială nu a fost avariată în urma incendiului și a luptelor din cursul nopții, nefiind înregistrate variații în nivelul radiațiilor.

Autoritățile ucrainene au informat că rușii ar fi executat și bombardamente asupra zonei, pe lângă schimbul de focuri ce a avut loc.

Într-o serie de imagini surprinse de pe una din camerele de supraveghere a centralei se pot observa cum sunt lansate trasoare luminoase care luminează parcarea în care se aflau mai multe vehicule blindate, cel mai probail ale armatei ruse.

Imaginile nu au sunet, dar în același timp pot fi observate mașinile din parcare cu avariile pornite din cauza alarmei pornite automat, cel mai probabil din cauza zgomotelor puternice ale unor explozii. Pe alte imagini se văd ceea ce par a fi schimburi de focuri.