Rusia i-a avertizat din nou luni pe jurnaliștii americani că riscă să le fie retrasă acreditarea dacă nu se îmbunătățește tratamentul acordat jurnaliștilor ruși în Statele Unite, potrivit Reuters și The Guardian. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, susține că Rusia ar fi „forțată” să ia aceste măsuri din cauza situației „dificile” a jurnaliștilor ruși.

Maria ZaharovaFoto: Sputnik / Profimedia Images

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a subliniat luni la o întâlnire cu reprezentanții mass-media americane că jurnaliștii ruși în SUA au dificultăți inclusiv în ceea ce privește reînnoirea vizelor, blocarea conturilor bancare și o presupusă hărțuire din partea agențiilor americane de informații.

Zaharova i-a avertizat pe reprezentanții presei americane că, dacă jurnaliștii ruși nu pot lucra liber în Statele Unite, atunci reporterii lor din Rusia riscă să se confrunte cu dificultăți similare în ceea ce privește vizele, acreditările media și conturile bancare.

Potrivit Reuters, Maria Zaharova i-a avertizat pe directorii instituțiilor de presă americane prezente la Moscova că dacă lucrurile nu se vor schimba, atunci jurnaliștii americani vor trebui să plece.

Rusia este „forțată” să ia această decizie

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe a adăugat că Rusia nu vrea să facă acest lucru, dar că este forțată să o facă din cauza situației dificile a jurnaliștilor ruși.

Zaharova nu a răspuns la o solicitare scrisă a Reuters de a comenta întâlnirea.

Nu se știe dacă momentul întâlnirii, la 6 iunie, când Ucraina sărbătorește o zi de recunoaștere a jurnaliștilor, a fost planificat sau doar o coincidență.

Agenția de știri de stat RIA a precizat că la întâlnire au participat reprezentanți ai Wall Street Journal, CNN, Associated Press și NPR.

Președintele Vladimir Putin a semnat în martie o lege care impune o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea intenționată de știri „false" despre armată, ceea ce a determinat unele media occidentale să își retragă jurnaliștii din Rusia.