Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, va analiza săptămâna aceasta un proiect de lege privind neexecutarea deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), relatează TASS.

Viaceslav Volodin, presedintele Dumei de Stat, la o intalnire cu Vladimir PutinFoto: Kremlin Pool / Alamy / Profimedia Images

Acest lucru a fost anunțat de către președintele Dumei, deputatul Viaceslav Volodin.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a devenit un instrument de luptă politică împotriva țării noastre în mâinile politicienilor occidentali. Unele dintre deciziile sale au contrazis în mod direct Constituția Federației Ruse, valorile, tradițiile noastre”, a acuzat el.

„Intenționăm să adoptăm legi federale privind neexecutarea deciziilor CEDO în această săptămână”, a anunțat el luni pe canalul său de Telegram.

Rusia va plăti despăgubirile stabilite anterior de CEDO în ruble

Potrivit lui Volodin, proiectul de lege prevede ca deciziile CEDO adoptate după data de 15 martie să nu fie executate și ca despăgubirile stabilite în temeiul deciziilor CEDO care au intrat în vigoare înainte de 15 martie să fie plătite exclusiv în ruble și doar prin conturi la băncile rusești.

„În plus, deciziile instanțelor din Federația Rusă vor avea prioritate față de deciziile CtEDO”, a mai spus președintele Viaceslav Volodin.

Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei, organismul internațional de care aparține CEDO, în data de 15 martie prin vot al statelor membre din cauza războiului din Ucraina.

Moscova a afirmat însă după vot că a ales de bună voie să se retragă din Consiliu, acuzând NATO şi UE că au făcut din aceasta un instrument în slujba „extinderii lor militaro-politice şi economice în Est”.

Urmărește ultimele evoluții din a 103-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.