Ucraina are nevoie de 60 de lansatoare de rachete multiple – mult mai multe decât numărul promis până acum de Regatul Unit și SUA – pentru a avea șansa de a învinge Rusia, spune consilierul prezidențial Alexei Arestovici, potrivit The Guardian.

Sistem de rachete HIMARS folosit in luptele impotriva Statului IslamicFoto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Arestovici a declarat pentru Guardian că, deși credea că lansatoarele de rachete sunt „o armă care schimbă jocul”, nu sunt destule pentru a face acest lucru.

„Cu cât primim mai puține, cu atât situația noastră va fi mai proastă. Trupele noastre vor continua să moară și vom continua să pierdem teren”, mai ales dacă țările cu zeci de sisteme de rachete „decid să doneze patru sau cinci”, a spus Arestovici.

Luni, Marea Britanie a anunțat că va furniza sisteme de rachete de lansare multiplă M270 fabricate în SUA Ucrainei în câteva săptămâni, la câteva zile după ce SUA au declarat că vor dona patru lansatoare multiple de rachete de mare precizie HIMARS.

Arestovici a spus că Ucraina are nevoie de mult mai multe sisteme de lansare multiplă de (MLRS), care au o rază de acțiune mult mai mare decât cele din arsenalul existent al țării.

„Dacă obținem 60 dintre aceste sisteme, atunci rușii își vor pierde orice capacitate de a avansa oriunde, vor fi opriți pe loc. Dacă ajungem la 40, ei vor avansa, deși foarte încet, cu pierderi grele; cu 20 vor continua să avanseze cu un număr de victime mult mai mare decât acum”, a spus el.

Armata americană are 363 de lansatoare HIMARS și 225 de lansatoare de rachete M270, iar Marina Americană alte 47, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice, în timp ce Marea Britanie are 35 din versiunea sa de M270, ceea ce indică o capacitate de a furniza mai multe Ucrainei.

Rusia a spus în repetate rânduri că își va intensifica ofensiva în Ucraina dacă rachetele cu rază mai lungă de acțiune vor fi livrate.

Duminică, Vladimir Putin a spus că Moscova va lovi „ținte noi” în Ucraina dacă Occidentul își va intensifica livrările de arme.

Duminică dimineață, Rusia a lansat un atac cu rachete de croazieră asupra unui depozit feroviar dintr-o suburbie de est a Kievului, pentru prima dată când capitala a fost lovită în mai bine de cinci săptămâni.

Declarațiile lui Arestovici vin în timp ce la Severodonețk se duc lupte grele între ruși și trupele ucrainene, unde, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, forțele ruse au un avantaj numeric.

Urmărește ultimele evoluții din a 103-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.