Putin a semnat luni decretul prin care oferă plata a 5 milioane de ruble (aproximativ 74.500 de euro) familiilor membrilor Gărzii Naționale a Rusiei care au murit în Ucraina și Siria, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Profimedia Images

Decretul a echivalat cu recunoașterea oficială a faptului că membrii gărzii, cunoscuți sub numele de Rosgvardia, se numără printre victimele războiului din Ucraina, pe care Rusia îl descrie drept o operațiune militară specială.

Garda Națională, care-i răspunde direct lui Putin, a fost creată în 2016 pentru a lupta împotriva terorismului și a crimei organizate și a fost folosită pe plan intern pentru a reprima protestele pașnice antiguvernamentale.

Analiștii occidentali au interpretat desfășurarea acesteia încă din primele etape ale războiului din Ucraina ca un semn al încrederii greșite că Rusia va ocupa rapid orașele importante, inclusiv capitala Kiev, unde Rosgvardia ar putea fi apoi folosită pentru a menține ordinea.

De fapt, forțele ruse au fost învinse atât la Kiev, cât și din cel de-al doilea oraș al Ucrainei, Harkiv, și se concentrează acum pe luptele din regiunea Donbas.

Putin a anunțat deja programe prin care oferă compensații pentru familiile soldaților morți și răniți. Rusia nu și-a actualizat cifrele victimelor din 25 martie, când a declarat că 1.351 de militari au fost uciși și 3.825 au fost răniți.

Urmărește ultimele evoluții din a 103-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.