Armata ucraineană anunţă luni că a respins Flota rusă cu aproape 100 de kilometri faţă de coasta ucraineană la Marea Neagră, unde nave ruseşti impun de săptămâni de zile o blocadă navală, relatează AFP și News.ro.

Nave de lupta rusesti la SevastopolFoto: Vasiliy Batanov / Sputnik / Profimedia Images

„În urma acţiunilor noastre menite să înfrângă forţele navale inamice, grupul navelor din Flota rusă la Marea Neagră a fost respins din zona de coastă ucraineană la o distanţă de peste 100 de kilometri”, a anunțat într-o postare pe Telegram ministerul ucrainean al Apărării.

Potrivit ministerului ucrainean, trupe ruse au fost nevoite să desfăşoare sisteme de apărare de coastă în Crimeea şi în regiunea ucraineană Herson (sud), pe care le ocupă. Ruşii au trimis, de asemenea, întăriri pe Insula Şerpilor pe care au cucerit-o în prima zi a invaziei.

Ucraina afirmă că Rusia încearcă să reia controlul asupra nord-vestului Mării Negre

„Am privat Flota rusă de controlul total al părţii de nord-vest a Mării Negre, care a devenit o zonă gri”, mai afirmă ministerul Apărării de la Kiev.

Acesta susține că Moscova încearcă să reia controlul asupra zonei și că „ameninţarea unor tiruri ruse de rachetă de pe mare rămâne prezentă”.

Navigația civilă în această zonă rămâne în continuare blocată, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, în contextul discuțiilor privind criza alimentară globală pe care embargoul rusesc asupra grâului din Ucraina riscă să o provoace.

Urmărește ultimele evoluții din a 103-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.