Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că asistența militară a NATO pentru Ucraina nu este „o provocare”, ci mai degrabă sprijin pentru un stat independent, relatează CNN.

Jens StoltenbergFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Când i s-a cerut să comenteze remarcile Papei Francisc publicate la începutul acestei săptămâni potrivit cărora războiul din Ucraina „poate a fost provocat într-un fel sau nu a fost prevenit”, Stoltenberg a spus că „NATO este o alianță defensivă, iar războiul este războiul președintelui Putin”.

„Acesta este un război pe care a decis să-l conducă împotriva unei națiuni suverane independente și ceea ce NATO a făcut de mulți ani este să sprijine o națiune suverană independentă în Europa – Ucraina”, a spus Stoltenberg la o conferință de presă la Bruxelles, după o întâlnire cu miniștrii apărării.

„Aceasta nu este o provocare și asta continuăm să facem”, a spus el. „Președintele Putin și Moscova sunt responsabili pentru această agresiune brutală împotriva unei țări independente”, a adăugat el.

Ziarul La Stampa a publicat marți remarcile Papei Francisc care au fost făcute într-un interviu acordat luna trecută unei publicații iezuite.

Acesta a afirmat că, în lunile de dinaintea declanșării războiului de către președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, a avut întrevederi cu un șef de stat care și-a exprimat îngrijorarea că NATO „latră la porțile Rusiei” într-un mod în care ar putea duce la război.

„Nu vedem toată drama care s-a desfășurat în spatele acestui război, care poate a fost provocat într-un fel sau nu a fost prevenit”, a spus Papa.