Papa Francisc a lansat o serie de noi atacuri împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, afirmând însă că situația nu este una alb-negru și că războiul „poate a fost provocat într-un fel”, relatează Reuters.

Papa Francisc sărută drapelul Ucrainei (Sursa: Carofei-Fotogramma / Zuma Press )Foto: Profimedia

Într-un interviu acordat luna trecută unei publicații iezuite și care a fost publicat marți, suveranul pontif a afirmat că trupele rusești sunt brutale, crude și feroce, lăudând în schimb ucrainenii „curajoși”.

Deși a condamnat cruzimea de care au dat dovadă forțele armate ale Moscovei, el a amintit că „nu trebuie să uităm problemele reale dacă le vrem rezolvate”, enumerând industria de armament printre factorii care oferă stimulente pentru declanșarea unor războaie.

„Este de asemenea adevărat că rușii au crezut că totul se va sfârși într-o săptămână. Dar au calculat greșit. Ei au întâlnit oameni curajoși, un popor care se zbate pentru a supraviețui și care are o istorie a greutăților”, a declarat el pentru Civilta Cattolica.

„Asta ne mișcă: să vedem un asemenea eroism. Aș vrea cu adevărat să subliniez acest punct, eroismul poporului ucrainean. În fața ochilor noștri se află o situație de război global, interese globale, vânzări de arme și însușire geopolitică care martirizează un popor eroic”, a mai spus el.

Papa Francisc spune că războiul din Ucraina ar fi fost provocat

Acesta a mai afirmat că, în lunile de dinaintea declanșării războiului de către președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, a avut întrevederi cu un șef de stat care și-a exprimat îngrijorarea că NATO „latră la porțile Rusiei” într-un mod în care ar putea duce la război.

„Nu vedem toată drama care s-a desfășurat în spatele acestui război, care poate a fost provocat într-un fel sau nu a fost prevenit”, a adăugat papa.

Întrebându-se retoric dacă este pro-Putin, el a spus că „nu, nu sunt. Ar fi simplist și greșit să spui un asemenea lucru”.

Suveranul pontif denunță trimiterea luptătorilor musulmani în Ucraina

Papa Francisc a mai denunțat folosirea „monstruoasă” de către Rusia a mercenarilor ceceni și sirieni în Ucraina, exprimându-și totodată speranța că se va întâlni cu patriarhul Kirill la un eveniment inter-religios ce va avea loc în Kazahstan în luna septembrie.

Cei doi trebuiau să se întâlnească la Ierusalim dar întrevederea a fost anulată din cauza războiului.

La începutul lunii mai, papa Francisc a lansat un atac dur împotriva liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, afirmând că acesta nu trebuie să devină „băiatul de altar al lui Putin”.

Drept răspuns, Biserica Ortodoxă Rusă l-a avertizat pe liderul de la Vatican să aibă grijă la tonul folosit.

Urmărește ultimele evoluții din a 111-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.