Biserica Ortodoxă Rusă l-a atacat miercuri și pe papa Francisc, după ce mai devreme în cursul zilei a criticat Uniunea Europeană, afirmând că suveranul pontif a folosit „tonul greșit” când l-a îndemnat pe patriarhul Kirill să nu devină „băiatul de altar al lui Putin”, relatează Reuters.

Papa Francisc si patriarhul KirillFoto: Vatican Media Press Office / Zuma Press / Profimedia Images

Biserica Ortodoxă a Rusiei a precizat că asemenea comentarii din partea lui Francisc ar dăuna dialogului dintre cele două biserici.

Suveranul pontif a declarat într-un interviu publicat marți de cotidianul italian Corriera della Sera că patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a sprijinit războiul cu toată tăria, „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”.

Biserica Ortodoxă Rusă a afirmat miercuri că este regretabil că, la o lună și jumătate după o discuție directă între papa Francisc și Kirill, patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, suveranul pontif a adoptat un asemenea ton.

„Papa Francisc a ales un ton greșit pentru a relata conținutul acestei conversații”, a declarat miercuri Patriarhia Moscovei, fără a menționa explicit sintagma cu „băiatul de altar”.

„Este puțin probabil ca asemenea afirmații să contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Biserica Romano-Catolică și cea Ortodoxă, deosebit de necesar în momentul de față”, a subliniat Biserica Ortodoxă Rusă.

Suveranul pontif a relatat în cadrul aceluiași interviu acordat jurnaliștilor italieni că a cerut o întâlnire la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin dar că nu a primit niciun răspuns la solicitarea sa.

Biserica Ortodoxă Rusă, atacuri la Papa Francisc și Uniunea Europeană

Tot miercuri, Biserica Ortodoxă Rusă a lansat un atac și la adresa Uniunii Europene după apariția informațiilor despre faptul că Patriarhul Kirill va fi inclus pe lista oficialilor ruși sancționați de Uniunea Europeană.

„Posibila includere a Patriarhului Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii pe lista sancțiunilor UE nu are nimic de-a face cu bunul simț”, a declarat miercuri șeful Departamentului sinodal al Patriarhiei Moscovei pentru relațiile dintre Biserică, societate și mass-media, Vladimir Legoyda.

„Trebuie să fii complet nefamiliarizat cu istoria Bisericii noastre pentru a-i intimida clerul și credincioșii adăugându-i pe niște liste”, a adăugat acesta într-un comunicat postat pe canalul său de Telegram.

În ultima din numeroasele sale declarații pro-război și de justificare a agresiunii rusești asupra Ucrainei, patriarhul Kirill a declarat marți că Rusia nu a atacat pe nimeni și că doar și-a apărat granițele, afirmații identice cu unele făcute în trecut de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Urmărește ultimele evoluții din a 70-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.