De la începutul războiului din Ucraina marii furnizori de arme, precum SUA și Germania, s-au angajat să trimită ajutoare militare masive Kievului. Cu toate acestea, SUA au oferit până acum mai puțin de jumătate din ajutorul militar pe care l-a promis Ucrainei, deși în termeni absoluți americanii au livrat de zece ori mai mult decât germanii, arată o analiză a institutului independent de cercetare economică și think tank Kiel Institute.

Lansarea de rachete HIMARSFoto: MApN

Multe guverne au făcut noi angajamente de sprijin față de Ucraina în ultimele săptămâni, inclusiv arme grele și ajutor financiar, conform datelor colectate în cea mai recentă actualizare a Ukraine Support Tracker.

Cu toate acestea, există o mare discrepanță între asistența promisă și cea efectiv furnizată - atât pentru arme, cât și pentru finanțare. Ucraina are nevoie de sprijin financiar de încredere din străinătate, având în vedere costul în creștere al războiului și pentru a evita colapsul economic.

Volumul asistenței promise pentru arme - inclusiv arme grele - a crescut considerabil în ultimele săptămâni (date colectate până la 7 iunie).

Care sunt țările cu cele mai mari discrepanțe între arme promise și arme livrate

Cu toate acestea, diferența dintre armele promise și cele livrate efectiv poate fi foarte mare.

Printre furnizorii importanți, SUA și Germania, în special, s-au angajat mult mai mult decât au livrat, deși, în termeni absoluți, SUA au livrat deja arme de aproximativ zece ori mai multe decât Germania.

Polonia și Marea Britanie au promis și au livrat mult mai mult decât Germania.

Canada și Norvegia au făcut angajamente puțin mai mici, dar au livrat mult mai multe ajutoare decât Germania.

"Datele arată că Germania a făcut anunțuri majore, dar puține livrări efective. Spre deosebire de multe altele, încă nu a trimis arme grele și doar o treime din sprijinul militar promis a ajuns efectiv în Ucraina. Acest lucru ajută la înțelegerea apelurilor din partea guvernului ucrainean la guvernul german”, spune Christoph Trebesch, director de cercetare la Institutul Kiel și șeful echipei care elaborează Ukraine Support Tracker.

Volumul asistenței financiare angajate a crescut, de asemenea, semnificativ de la jumătatea lunii mai, în special din partea instituțiilor UE.

În total, Ucrainei i s-au promis peste 30 de miliarde de euro în sprijin bugetar de către cei mai importanți donatori, dar doar aproximativ 6 miliarde de euro au fost plătiți efectiv din februarie.

Rezultatul este un deficit de finanțare tot mai mare.

„Pe lângă arme, ajutorul financiar devine din ce în ce mai urgent, deoarece prea puțin din el a ajuns efectiv în Ucraina. Războiul provoacă prăbușirea veniturilor fiscale și creșterea vertiginoasă a costurilor fiscale, de exemplu pentru plata soldaților și pentru repararea infrastructurii esențiale. Acest lucru pune bugetul statului sub stres. Fondul Monetar Internațional estimează că Ucraina are nevoie de aproximativ 5 miliarde de euro în finanțare externă pe lună, ceea ce implică o sumă de cel puțin 15 miliarde de euro începând cu luna iunie”, a spus Trebesch.

„O altă îngrijorare este că ajutorul UE vine în cea mai mare parte sub formă de împrumuturi care trebuie rambursate, adăugând astfel sarcina mare a datoriei Ucrainei. În comparație, SUA au angajat în cea mai mare parte granturi nerambursabile.”

Ucraina: Anunțurile privind livările de noi arme ar trebui făcute săptămânal

Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri noi ajutoare militare în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari pentru Ucraina, inclusiv sisteme de rachete antinavă, rachete de artilerie și proiectile pentru obuziere. Printre altele, sunt așteptate două lansatoare de rachete Harpoon.

Cu toate acestea, Ucraina s-a plâns nu o dată de faptul că niciodată nu ajung toate armele promise odată și ajung prea lent.

Chiar joi, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că anunțurile privind noi livrări de arme de către aliați către Kiev ar trebui să fie făcute săptămânal și „în cantități suficiente”.

„Asta e realitatea. Apreciem tot ce s-a făcut, nu ne plângem. Dar adevărul este că suntem încă depășiți numeric când vine vorba de artilerie, sisteme de lansatoare multiple de racheteși sisteme de apărare și nu putem face niciun progres major până nu ajungem la un echilibru cu Rusia în cifrele de pe aceste trei poziții”, a spus el.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus miercuri că țările NATO vor furniza Ucrainei arme grele mai moderne, dar acest lucru „necesită timp”, deoarece armata ucraineană trebuie să fie instruită în utilizarea lor.

„Am luat măsura urgentării, dar eforturile necesită timp”, a explicat el în cadrul unei conferințe de presă înainte de începerea unei reuniuni a miniștrilor Apărării din cadrul Alianței.

„Tranziția de la echipamentele din epoca sovietică la echipamentele moderne NATO impune ca ucrainenii să fie gata să le folosească”, a spus el. „Aceasta este o tranziție dificilă și solicitantă”, a insistat el

Urmărește LIVE AICI toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 113