Grigory Breyev este comandantul fregatei „Amiral Makarov”, despre care presa rusă a scris că ar putea deveni noua navă amiral a Flotei Ruse din Marea Neagră după scufundarea crucișatorului „Moskva”. Cu toate acestea, Grigory Breyev a făcut parte din Marina Ucraineană până să se alăture rușilor și să bombardeze acum ucraineni, scrie Radio Europa Liberă.

Grigory BreyevFoto: Captura video

Grigory Breyev a fost în Marina Ucraineană înainte de a se alătura rușilor, după ce Rusia a capturat Crimeea în 2014.

Autoritățile ucrainene îl acuză acum pe Grigory Breyev de crime de război și trădare. Verișoara lui și foștii vecini din satul copilăriei lui au spus că sunt îndurerați și furioși.

„Cum te-au văzut toți atunci, cum te văd oamenii acum. Le este rușine că un trădător a pornit din satul acesta, unde a crescut. Școala care era mândră acum este jenată”, spune Anna Rudyk, una dintre fostele lui profesoare.

”Nu sunt doar jignită și îndurerată, e ca și cum ar fi fost propriul copil. Nu există justificare pentru ce face”, a spus o altă fostă profesoară, Yevhenia Rudyk.

Verișoara lui, Tetyana, spune că „este furioasă pe el, dacă este el”.

Agenția rusă de stat TASS, citând o sursă apropiată autorităților din Crimeea, a scris în mai că fregata purtătoare de rachete „Amiral Makarov” ar putea deveni noua navă amiral a Flotei Ruse din Marea Neagră după scufundarea crucișatorului „Moskva”.

„Amiral Makarov” este cea de-a treia fregată lansată la apă ca parte a proiectului 11356, desemnarea oficială a Marinei ruse pentru navele din clasa Amiral Grigorovici, ea fiind botezată după viceamiralul Stepan Osipovici Makarov care a murit în 1904 în timpul războiului ruso-japonez după ce nava pe care o comanda s-a lovit de o mină și s-a scufundat.

Fregata „Amiral Makarov” a intrat în serviciul Marinei Ruse pe 27 decembrie 2017, ajungând la baza sa permanentă din Sevastapol în octombrie 2018.

Ulterior, ea a făcut parte din gruparea permanentă a Marinei Ruse din Marea Mediterană înainte de a reveni la bază.