Țările Europei continuă să fie cei mai mari parteneri comerciali și economici ai Rusiei, chiar și după impunerea sancțiunilor, a declarat, miercuri, reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă UE, Vladimir Cijov, într-un interviu acordat postului de televiziune "Rossia-24" în cadrul Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg (SPIEF), potrivit agenției ruse Tass.

Conducte de gaze naturaleFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

"Într-un fel sau altul, va trebui să avem de-a face cu Lumea Veche, cred, o perioadă destul de lungă, inclusiv cu Europa. Chiar și după șase pachete de sancțiuni, Europa, oricât de ciudat ar suna în condițiile actuale, rămâne cel mai mare partener comercial și economic al nostru" - a subliniat Cijov, citează Rador.

Acesta a mai subliniat că exporturile rusești către Uniunea Europeană s-au dublat în primul trimestru al anului 2022, dar spațiul de dialog dintre Rusia și Uniunea Europeană este practic închis.

"În 2016, președintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a venit aici (la SPIEF). A purtat negocieri lungi cu președintele nostru şi a vorbit în ședința plenară. Acest lucru s-a întâmplat după anul 2014, când summitul a fost înghețat, la fel şi diverse dialoguri sectoriale, dar totuși a existat dialog. Acum acesta este practic închis" - a spus el.

Cijov a adăugat că membrii misiunii permanente ruse continuă "contacte episodice" cu reprezentanții UE. "Eu și angajații mei avem niște contacte episodice, iar apoi, se pare, că lor le este frică să mențină un dialog cu noi" - a subliniat reprezentantul Rusiei pe lângă UE.