Rusia a promis joi că va accelera discuțiile despre creșterea vânzărilor de gaze către China și a avertizat că Europa va plăti un preț mare pentru embargoul său petrolier împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Rafinarie de petrolFoto: Paul Rapson / Sciencephoto / Profimedia Images

Viceprim-ministrul Alexander Novak a declarat că Europa va plăti prețuri mai mari la energie cu 400 de miliarde de dolari și s-ar putea confrunta cu o penurie de produse petroliere. Cu toate acestea, el nu a dat un interval de timp în care acest lucru s-ar putea întâmpla.

Rusia se bazează în mare măsură pe exporturile sale de energie pentru sănătatea sa financiară, în timp ce mai mult de jumătate din importurile de gaze ale Uniunii Europene provin din Rusia, lăsând blocul expus unor posibile întreruperi de aprovizionare.

Liderii UE au convenit asupra unui embargo asupra vânzărilor de petrol rusesc despre care spun că ar putea reduce 90% din exporturile de petrol ale Rusiei către Europa. Novak a prezis că planul de reducere a importurilor de petrol ar putea duce la o penurie de produse petroliere pe piața europeană.

Vorbind la forumul economic internațional emblematic al Rusiei de la Sankt Petersburg, el a învinuit, de asemenea, „slaba planificare a securității energetice” din SUA și Europa pentru prețurile record la pompă și creșterea inflației.

Rusia spune că poate transfera exporturile de energie din Europa către țări precum China și India pentru a acoperi pierderea vânzărilor europene profitabile. Cu toate acestea, Novak a spus că infrastructura energetică a Rusiei - cea mai mare parte din care este direcționată către aprovizionarea vecinilor săi din vest - ar trebui dezvoltată pentru a se asigura că conductele și rutele de aprovizionare ar putea ajunge pe noi piețe și să poată livra volume crescute.

Citește și: Cât de mult s-au scumpit carburanții începând din martie, când românii au făcut cozi la benzinării / Cât ar fi „real” litrul de benzină sau motorină fără TVA sau acciză

----