Guvernul nu exclude reducerea accizei la carburanți, a declarat miercuri ministrul de Interne, Lucian Bode. Amintim că în 9 martie românii au luat cu asalt benzinăriile, de teama scumpirilor. Atunci, prețurile carburanților în București variau în jur de 7,5-7,6 lei per litru de benzină și cam 7,6-7,7 lei litrul de motorină. Acum, prețul unui litru de benzină trece de 8,5, iar al unui litru de motorină este de peste 9 lei.

Coada la o benzinarieFoto: Hotnews
  • ”Nu exclud ca la un moment dat Guvernul să spună, apropo de ce se discută în spaţiul public, de acciză, nu exclud acest lucru, reducerea accizei.
  • Sunt lucruri la care ne uităm şi cum ne-am uitat în luna mai, am sprijinit o bună parte din beneficiari”, a spus Bode, întrebat despre explozia prețurilor la carburanți.

Cu o zi în urmă, vicepremierul Kelemen Hunor spunea că nu au fost încă discuții nici în coaliţia de guvernare, nici în guvern despre plafonarea preţului la carburanți - așa cum se întâmplă în Ungaria - nici despre reducerea accizei.

El a afirmat că acciza ar putea fi redusă pe o perioadă determinată, dar pentru acest lucru trebuie ca statul să discute şi cu producătorii.

  • „Dacă tu reduci accizele şi ei nu reduc preţul la pompă, atunci nu ai făcut nimic. Pe intervenţia statului pe termen lung nu poţi să reduci, pentru că cei care vin şi aduc benzină, motorină la pompă cumpără de pe piaţă, nu cumpără de la stat. Trebuie să fim foarte conştienţi că lucrurile sunt interconectate şi interdependente.
  • Noi nu putem să plafonăm preţul decât dacă avem bani să plătim diferenţa. Eu cred că dacă va exista o înţelegere pe piaţa petrolului la nivel global, va exista o scădere, dar nu vom reveni la ceea ce am avut acum 4-5 ani. Există cele două variante - reducerea accizei şi plafonarea preţului - dar trebuie discutat. Noi nu am discutat acest lucru nici în guvern, nici în coaliţie în acest moment”, a susținut vicepremierul.

Potrivit lui Kelemen, acest subiect va fi pe masa coaliţiei săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare.

Cât de mult s-au scumpit carburanții în ultimele trei luni

În 9 martie, s-au format cozi imense la benzinării în toată țara, după ce o benzinărie din Beiuș a afișat prețuri de peste 10 lei carburantului. Speriați că prețul va exploda peste noapte, șoferii au luat cu asalt atunci stațiile de alimentare.

La acel moment, prețurile carburanților în București variau în jur de 7,5-7,6 lei litrul de benzină și cam 7,6-7,7 lei litrul de motorină.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susținea că nu va crește prețul carburanților, că "s-a creat o psihoză" și că vor fi controale la companiile care au majorat prețul la pompă.

Prețurile carburanților în București, miercuri, 15 iunie

Ce se întâmplă trei luni mai târziu? Prețul unui litru de benzină trece de 8,5, iar al unui litru de motorină este de peste 9 lei.

Prețurile carburanților la benzinăriile de pe traseul București-Brașov, conform Monitorului Preţurilor:

  • PETROM: benzină standard - 8,56 (o singură benzinărie) - 8,63 lei litrul, benzină premium - 9.08-9.09 lei litrul, motorină standard - 9.17-9.18 lei litrul, motorină premium - 9.53-9.54 lei litrul
  • OMV: benzină standard - 8.69-8.71 lei litrul, benzină premium - 9.33-9.35 lei litrul, motorină standard - 9.24-9.26 lei litrul, motorină premium - 9.73-9.75 lei litrul
  • MOL: benzină standard - 8.66-8.71 lei litrul, benzină premium - 9.31-9.36 lei litrul, motorină standard - 9.24-9.26 lei litrul, motorină premium - 9.73-9.75 lei litrul
  • LUKOIL: benzină standard - 8.54-8.59 lei litrul, benzină premium - 8.70-9.26 lei litrul, motorină standard - 9.14-9.15 lei litrul, motorină premium - 9.50-9.51 lei litrul

Potrivit peco-online.ro, comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 7,5%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 30 de lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 4,1%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 18 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Cât este acciza la carburant

Taxele și accizele aplicate producției, distribuției și comercializării carburanților în România sunt responsabile pentru o parte însemnată a prețului plătit de consumatorii finali, conform unui studiu realizat de trei universitari din Bucureşti şi Cluj, care analizează evoluţia preţurilor şi propune soluţii care să ducă la îmbunătăţirea situaţiei legate de creşterea preţurilor pe piaţa românească.

Acciza pentru benzină este de 2.458,10 lei/tonă (1,89 lei/litru), iar acciza pentru motorină este de 2.052,89 lei/tonă (1,73 lei/litru).

În data de 25 aprilie 2022, un litru de benzină costa „la pompă”, în medie, 7,84 lei, iar motorina 8,72 lei. Fără TVA și fără accize, litrul de benzină ar fi costat 4,7 lei, iar cel de motorină 5,6 lei. Rezultă că nu mai puțin de 39% din sumele plătite pentru benzină, respectiv 36% din cele pentru motorină merg către bugetul de stat în contul TVA și al accizelor, potrivit studiului citat.

  • „Formula de calcul a accizelor pentru carburanți, corelată cu cursul valutar, a făcut ca accizele să crească cu 3,6% în 2022 față de 2021.
  • Prețul carburanților influențează prețurile tuturor produselor de pe piață, deci se produce un efect de domino care duce la o creștere generalizată a tuturor prețurilor, ceea ce influențează cursul de schimb utilizat la calcularea accizei. Avem astfel de-a face cu un cerc vicios care contribuie și mai mult la scumpirea produselor și serviciilor și la pierderea puterii de cumpărare a românilor”, spune Radu Nechita, conf. dr. la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Potrivit studiului citat, reducerea accizei la carburanți și a taxelor pe energie ar avea un efect net pozitiv asupra economiei românești. (Sursa foto: Dreamstime.com)