Olanda (Ţările de Jos) a renunţat la rezervele exprimate faţă de acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina, a anunţat vineri ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra, relatează agenţiile Reuters, DPA şi Agerpres.

Olanda si Uniunea EuropeanaFoto: Robert Paul van Beets / Alamy / Alamy / Profimedia

Comisia Europeană a recomandat vineri acordarea acestui statut pentru Ucraina şi Republica Moldova, nu însă şi pentru Georgia, o decizie urmând să fie luată de liderii europeni la summitul din 23-24 iunie.

„Acesta trimite un semnal: Nu vom abandona Ucraina”, a declarat Wopke Hoekstra, care a apreciat că propunerea Comisiei este una echilibrată şi ţine cont de situaţia specială a Ucrainei în contextul agresiunii militare ruse asupra acestei ţări.

Olanda avusese până în prezent o poziţie mai degrabă critică faţă de statutul de ţară candidată pentru Ucraina, considerând că acesta trebuie acordat numai după îndeplinirea unor condiţii stricte.

Totuşi, ministrul olandez a amintit că Ucraina „încă are multe teme pentru acasă de făcut” înainte de a deveni membră a UE, refuzând să speculeze când s-ar putea întâmpla acest lucru, procesul de aderare fiind unul îndelungat.

___