Aproximativ 15.000 de milionari (în dolari) ruși încearcă să-și părăsească țara, lucru ce va accentua probabil daunele suferite de economia Rusiei, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea postată pe Twitter vineri dimineață.

Aeroportul din MoscovaFoto: DreamsTime

Ce spun serviciile secrete militare britanice:

  • În ultimele 24 de ore, forțele rusești au continuat probabil să încerce să recapete avânt pe axa Popasna, de unde încearcă să încercuiască buzunarul Severodonețk dinspre sud.
  • În Rusia, războiul a accelerat evoluția pe termen lung a statului spre autoritarism. În ultimele săptămâni, Duma a demarat procedura de introducere a unei pedepse de 20 de ani pentru rușii care luptă împotriva Federației Ruse. Exprimarea unei poziții împotriva invaziei este, de asemenea, incriminată.
  • În ciuda faptului că majoritatea rușilor declară în sondaje că sprijină „operațiunea militară specială", unele elemente ale populației își manifestă opoziția atât activ, cât și pasiv. Legiunea „Libertate pentru Rusia", recrutată din rândul rușilor, a fost aproape sigur desfășurată în luptă alături de armata ucraineană.
  • Este foarte probabil ca unii oficiali ruși de profil înalt să fi fost marginalizați după ce au criticat războiul. Scepticismul cu privire la război este probabil, de asemenea, deosebit de puternic în rândul elitei de afaceri și a comunității oligarhice din Rusia.
  • Cererile de emigrare sugerează că 15.000 de milionari ruși (în dolari americani) probabil că încearcă deja să părăsească țara. Este foarte probabil ca printre motivații să se numere atât opoziția personală față de invazie, cât și intenția de a scăpa de impactul financiar al sancțiunilor impuse Rusiei.
  • În cazul în care acest exod va continua, va exacerba probabil daunele pe termen lung ale războiului asupra economiei Rusiei.

--------------

(foto articol © Ivan Kuznetsov | Dreamstime.com)