Rusia afirmă vineri că aproape 7.000 de „mercenari” străini din 64 de țări au venit în Ucraina de la începutul conflictului și că aproximativ 2.000 dintre ei au fost uciși, transmite AFP. După numărul de luptători care se află pe linia frontului, România s-ar clasa pe locul doi, potrivit armatei ruse.

Luptatori ai Legiunii Internationale au ajuns la SeverodonetkFoto: Captura video

„Listele noastre, la data de 17 iunie, includ mercenari și specialiști în armament din 64 de țări. De la începutul operațiunii militare speciale, 6.956 au ajuns în Ucraina, 1.956 au fost deja eliminați, în timp ce 1.779 au plecat", a precizat ministerul rus al apărării într-un comunicat.

Rusia susține că Polonia este „liderul absolut" în rândul țărilor europene în ceea ce privește numărul de luptători care au venit în Ucraina, urmată de România și Marea Britanie.

Rusia susține că peste 500 de luptători din România au venit în Ucraina de la începutul războiului, 102 au fost uciși, 98 au părăsit Ucraina și la data de 17 iunie mai sunt puțin peste 300 de luptători din România pe frontul din Ucraina.

Ministerul rus al apărării a publicat și un tabel cu numărul de combatanți străini, clasificând pe naționalități sosirile în Ucraina și pierderile înregistrate.

Armata rusă afirmă că 59 de „mercenari" francezi, din cei 183 care au venit să lupte, au fost uciși de la începutul războiului.

Care sunt țările cu cele mai multe victime

Țările cu cele mai multe victime, potrivit Kremlinului, sunt Polonia, cu 378 de morți, Statele Unite ale Americii, cu 214 decese, Canada, cu 162 de morți, și Georgia, cu 120.

De la începutul așa-zisei operațiuni militare speciale în Ucraina, la 24 februarie, mii de voluntari străini, cei mai mulți din Europa, au mers în Ucraina pentru a ajuta forțele de la Kiev.

Rusia se referă la acești luptători ca fiind „mercenari", un termen peiorativ care sugerează că sunt motivați de lăcomie.

Separatiștii pro-ruși au condamnat la moarte trei dintre ei, doi britanici și un marocan.

La rândul lor, Ucraina și aliații săi occidentali subliniază că, dacă există mercenari, aceștia sunt de partea Rusiei, cum ar fi grupul Wagner, ai cărui soldați au fost desfășurați în Siria, Mali și Libia.