CERN a anunțat vineri că va pune capăt acordurilor de cooperare cu Rusia și Belarus după ce acestea vor expira în 2024 din cauza războiului din Ucraina, potrivit AFP.

CERNFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Consiliul CERN a decis joi "că intenționează să rezilieze acordurile de cooperare internațională cu Federația Rusă și cu Republica Belarus la data expirării acestora, în 2024", rămânând totodată pregătit pentru noi decizii "în lumina evoluțiilor din Ucraina".

"Situația va continua să fie monitorizată îndeaproape, iar Consiliul este pregătit să ia orice alte decizii în funcție de evoluțiile din Ucraina", a adăugat într-un comunicat Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, care găzduiește la Geneva cel mai mare accelerator de particule din lume.

Decizia CERN "confirmă condamnarea fermă a invaziei Ucrainei de către Federația Rusă, ajutată de Belarus, lăsând în același timp ușa deschisă pentru continuarea colaborării științifice dacă condițiile o vor permite în viitor", a declarat Fabiola Gianotti, directoarea organizației.

CERN a reamintit că a fost creat "în urma celui de-al Doilea Război Mondial pentru a reuni națiunile și popoarele în căutarea pașnică a științei".

"Agresiunea unei țări împotriva altei țări contravine acestor valori", a adăugat el.

În martie, cele 23 de state membre ale CERN au suspendat statutul de observator al Rusiei la acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC), un inel imens de 27 de kilometri îngropat sub pământ la granița dintre Elveția și Franța, "până la noi ordine".

De asemenea, au suspendat participarea oamenilor de știință de la CERN în "toate comitetele științifice ale institutelor situate în Federația Rusă și în Republica Belarus și viceversa". De asemenea, au fost suspendate sau anulate "toate evenimentele organizate în comun de CERN" de aceleași institute.

Acordurile de cooperare pe care CERN le semnează cu țările sunt, în mod normal, pe o perioadă de cinci ani și sunt, de obicei, reînnoite tacit pentru aceeași perioadă.

Acordul cu Belarus urmează să expire în iunie 2024, iar cel cu Rusia în luna decembrie a aceluiași an.