Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este "absolut necesar" ca „anumiți” lideri să vorbească direct cu președintele rus Vladimir Putin în încercarea de a pune capăt războiului, potrivit DPA.

Cancelarul german Olaf ScholzFoto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

"Este absolut necesar să vorbim cu Putin și voi continua să fac acest lucru - la fel ca și președintele francez.", spune Scholz.

Comentariile lui Scholz vin la o zi după ce acesta și alți câțiva lideri europeni au vizitat Ucraina și au purtat discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Este nevoie de anumite țări și de anumiți lideri care să vorbească cu el - și este necesar ca aceștia să fie clari", a spus el

"Când vorbesc cu Putin, îi spun, de exemplu, aceleași lucruri pe care vi le-am spus și vouă: 'Vă rog să înțelegeți că nu va exista o pace dictată, iar dacă voi chiar credeți că veți jefui niște terenuri și apoi sperați că vremurile se vor schimba și că toate lucrurile vor redeveni normale, aceasta este o greșeală'", spune Scholz.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus joi omologului său francez Emmanuel Macron că se îndoieşte de rostul discuţiilor cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Se pare că în acest moment el (Vladimir Putin) ia decizii şi apoi discută cu cineva (...). Aceasta nu se referă doar la Emmanuel Macron, eu nu sunt sigur că există astăzi lideri în lume care ar putea determina Rusia în mod individual să înceteze războiul”, a spus Zelenski, potrivit AFP.

Președintele francez nu a exclus ]ns[ noi discuții cu liderul de la Kremlin.

--------------