​Președintele Klaus Iohannis a ajuns și el astăzi la Kiev, unde se află liderii Germaniei, Franței și Italiei. Șeful statului a vizitat, alături de Macron, Scholz și Draghi, orașul Irpin, scena unor crime de război comise de ruși în timpul ocupației.

HotNews.roFoto: Hotnews

18:06 FOTO / VIDEO Iohannis, la discuția cu Zelenski de la Kiev: Țara mea a făcut tot ce-i stă în putință pentru a ajuta Ucraina / Toți autorii ruși ai crimelor să fie trași la răspundere de către justiția penală

17:13 Iohannis a postat pe Twitter un nou mesaj de la întâlnirea avută la Kiev, alături de liderii Franței, Garmaniei și Italiei, cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski:

"Suntem aici împreună cu președintele Zelenski pentru că știm că este de datoria noastră să acționăm. Este responsabilitatea noastră să păstrăm acest impuls și să-i ajutăm pe prietenii noștri ucraineni să-și construiască un nou viitor. Concentrați-vă pe nevoia de pace, efortul de reconstrucție și reconstrucția viitorului acestei țări".

Iohannis a postat și câteva noi fotografii de la întâlnirea cu Zelenski.

16:03 "Vom reconstrui tot. Ruşii au distrus grădiniţe, terenuri de joacă. Totul va fi reconstruit", a promis premierul italian Mario Draghi, după ce a mers pe străzile distruse din Irpin împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele român Klaus Iohannis.

15:23 "Zi ocupată. Întâlniri importante”, a transmis Volodimir Zelenski pe Telegram, adăugând că este încântat să îi cunoască pe cei patru lideri europeni care au mers joi în Ucraina.

15:16 Noi imagini de la întâlnirea liderilor europeni cu Zelenski la Palatul Mariinsky din centrul Kievului.

15:10Localitățile Irpin și Bucha din Ucraina „au devenit un simbol al cruzimii inimaginabile a războiului Rusiei”, a declarat joi cancelarul german Olaf Scholz, după ce a vizitat Irpin, alături de Klaus Iohannis, Emmanuel Macron și Mario Draghi.

„Acest război trebuie să se termine”, a scris Scholz pe Twitter.

14:54 Emmanuel Macron a lăudat eroismul ucrainenilor, după vizita la Irpin: ”Am văzut un oraș devastat și urmele barbarismului. Dar și eroismul ucrainenilor care au oprit armata rusească să înainteze spre Kiev. Ucraina rezistă. Trebuie să poată câștia”, a scris Macron, pe Twitter.

14:16 După ce au vizitat Irpin, Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Mario Draghi și Olaf Scholz au fost primiți de președintele Volodimir Zelenski la Palatul Mariinsky, în centrul Kievului.

”Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia umană de neimaginat"

”Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia umană de neimaginat şi distrugerile oribile pe care le-am văzut astăzi în Irpin. Îmi reînnoiesc ferm apelul pentru ca toţi făptaşii ruşi să fie traşi la răspundere de justiţia penală internaţională, pe care România o susţine pe deplin”, a scris preşedintele Klaus Iohannis, pe Twitter, după vizita la Irpin.

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi au luat trenul de noapte și au ajuns joi dimineța la Kiev. Iohannis a ajuns la Kiev separat, călătorind tot cu trenul.

Imagini au fost postate de președintele Klaus Iohannis pe Twitter. Șeful statului a precizat că liderii veniți la Kiev își arată sprijinul puternic și întreaga solidaritate cu președintele Zelenski și poporul ucrainean. „Agresiunea ilegală a Rusiei trebuie să înceteze!”

Cei patru se vor întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenki.

Ministrul afacerilor externe al Franței, Catherine Colonna, a confirmat că cei trei lideri europeni au sosit în capitala Ucrainei.