Ucraina a salutat, prin vocea lui Volodimir Zelenski, decizia Bruxellesului de a sprijini candidatura țării la Uniunea Europeană, în timp ce războiul face ravagii în est, iar orașul cheie Severodonețk este bombardat masiv de trupele trimise de Vladimir Putin.

Soldații ucraineni trag cu un obuzier autopropulsat Caesar Foto: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 115 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:15Noul material LIVE, cu evenimentele de duminică, poate fi citit aici

23:10 După vizita în Nikolaev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat și în regiunea vecină Odesa, conform imaginilor difuzate de serviciul său de presă.

Și la Odesa, Zelenski a oferit distincţii de stat grănicerilor din acest oraș port la Marea Neagră.

„Vreau să vă mulțumesc din partea poporului ucrainean, din partea statului, pentru munca extraordinară pe care o faceți, pentru serviciul vostru eroic. Este important să rămâneţi în viaţă. Atâta timp cât sunteţi în viaţă, există un zid ucrainean solid care protejează ţara noastră”, le-a spus şeful statului militarilor din regiunea Odesa.

22:42Cancelarul german Olaf Scholz face apel la Rusia să uşureze criza alimentară globală ajutând la facilitarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene aflate sub blocadă.

22:05Olaf Scholz vrea să le propună celorlalte state membre ca aderarea la UE să fie mai uşoară

21:44VIDEO Soldații ruși se ascundeau într-o casă, în timp ce ucrainenii îi urmăreau cu o dronă chiar deasupra lor. Ce a urmat

21:35Rachete rusești au distrus un depozit de carburanți din estul Ucrainei

Trei rachete rusești au distrus sâmbătă un depozit de combustibili din orașul Novomoskovsk din estul Ucrainei, a anunțat șeful administrației regionale, care a precizat că trei persoane au ajuns la spital.

Valentyn Reznichenko, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, a postat o fotografie cu incendiul masiv izbucnit la depozitul respectiv. Novomoskovsk se află la nord-est de orașul Dnipro, capitala regională.

21:15Cel puțin 11 elicoptere sovietice Mi-17, pe care SUA le avea pregătite să le trimită modernizate afganilor, vor lua acum drumul Ucrainei. Ele au fost pregătite pentru transport și vor ajunge zilele următoare în Ucraina. Nu sunt primele astfel de elicoptere pe care SUA le-au livrat deja Ucrainei. În total SUA au promis 20 de astfel de elicoptere. De altfel, și Slovacia a trimis elicoptere Mi-17 Ucrainei.

20:40Rusia trimite un număr mare de trupe de rezervă la Severodoneţk

Rusia trimite un număr mare de trupe din alte zone de luptă la Severodoneţk, pentru a încerca să obţină controlul total asupra acestui oraș-cheie de pe linia frontului din est, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Gaidai.

20:01 Boris Johnson: O victorie a lui Putin în Ucraina ar fi o „catastrofă”

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Occidentul trebuie să continue să-i susţină pe ucraineni în contextul în care aceştia încearcă să-şi recupereze teritoriul ocupat de Rusia, afirmând că ar fi o „catastrofă” dacă preşedintele rus Vladimitr Putin ar obţine victoria.

În declaraţii făcute la revenirea în Marea Britanie, după o vizită neanunţată la Kiev, şeful guvernului britanic a avertizat că Ucraina nu trebuie încurajată să accepte o „pace proastă” care pur şi simplu ar fi preludiul unei noi ofensive ruse.

19:44Ucraina și Rusia fac schimb de 5 prizonieri.

Cinci civili s-au întors în Ucraina pe 18 iunie într-un schimb cu alți cinci prizonieri de război ruși, a declarat Direcția de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina. Patru dintre civilii eliberați au fost luați prizonieri în timpul luptelor din regiunea Kiev. Totodată, rușii au returnat și cadavrul unui militar ucrainean, relatează The Kyiv Independent.

19:10Muzeul în aer liber cu echipamentele militare rusești distruse în război a atras multă lume în Kiev în acest weekend:

19:01 Cinci civili au fost uciși și alți 12 răniți, sâmbătă, în Donetsk, în urma unor bombardamente ale forțelor ucrainene - susțin autoritățile separatiste pro-ruse într-un comunicat.

18:30Momentul unei explozii pe străzile din Donețk, surprinse de o cameră de supraveghere:

17:56 Oficiul federal de criminalistică al Germaniei (BKA) a anunţat sâmbătă că anchetează asupra mai multor sute de potenţiale crime de război comise de ruşi în Ucraina, precizând de asemenea că îi caută pe responsabilii militari şi politici ai acestor crime.

17:42Rusia a publicat din noi imagini cu elicopterele sale de atac cum lansează proiectile reactive nedirijate precum focuri de artilerie, cu precizie minimă.

Vezi și:

17:00Noi imagini de la ceremonia din centrul Kievului dedicate unui tânăr militant ucrainean ucis în lupte în estul Ucrainei, o figură emblematică a mişcării pro-europene Maidan.

Roman Ratuşnîi (24 de ani) a murit pe 9 iunie lângă Izium, în regiunea Harkov.

16:44Rusia pune lumea în pericolul foametei, prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi prin restricţiile asupra propriilor exporturi, a acuzat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

16:37Premierul Olandez, Mark Rutte: „Războiul din Ucraina este practic și războiul nostru”

Premierul olandez Mark Rutte a subliniat că „facem tot ce putem” pentru a ne asigura că „Ucraina poate câștiga”, relatează publicația Telegraaf.

Potrivit lui Rutte, „linia roșie” este că NATO nu va intra în conflict direct cu Rusia. „Dar altfel facem tot ce putem cu sprijin financiar, sprijin militar, dar și cu sisteme de arme foarte grele. Țările de Jos sunt rezonabil în avans în acest sens. Acest lucru a fost confirmat și săptămâna aceasta”, a spus premierul care a aminti că Olanda va trimite Ucrainei obuziere autopropulsate.

„Nu este formal că suntem în război cu Rusia și nu suntem. Dar practic este și războiul nostru. Ucraina trebuie să câștige, asta este foarte important. În orice caz, trebuie să ne asigurăm că facem tot ce putem pentru a-i aduce mai aproape de acea victorie”, a spus Rutte.

16:16O imagine publicată din Rusia arată un avion de vânătoare ucrainean MiG-29 distrus la sol pe un aerodrom în zona Nikolaev. Nu este clar, însă, când a fost executat atacul ce a distrus avionul:

Ucraina va relua negocierile de pace cu Rusia până la final de august

15:55 Șase senatori americani au interpelat compania TikTok în legătură cu prezența pe platformă a unei „propagande pro-război periculoase" din partea presei de stat rusești.

Într-o scrisoare adresată directorului general al TikTok, Shou Zi Chew, senatorii au remarcat că populara aplicație de socializare deținută de chinezi a interzis utilizatorilor din Rusia să posteze conținut nou, împiedicându-i totodată să acceseze postările încărcate de conturi non-rusești.

15:50Ucraina intenţionează să reia negocierile de pace cu Rusia până la sfârşitul lui august

Ucraina se va afla atunci într-o poziţie mai bună pentru a negocia, a afirmat sâmbătă negociatorul-şef al Kievului, David Arahamia, într-un interviu pentru postul Voice of America.

Forţele militare ucrainene vor întreprinde operaţiuni de contraatac în diferite locuri, a declarat Arahamia, fără a oferi mai multe detalii.

15:32 Imagini din timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în orașul Nikolaev din sudul țării

Nikolaev, oraş portuar şi industrial ce avea înainte de război aproape o jumătate de milion de locuitori, se află în continuare sub control ucrainean, însă este situat aproape de regiunea Herson, ocupată de ruşi. Oraşul rămâne o ţintă a Moscovei, pentru că se află pe drumul spre Odesa, cel mai mare port al Ucrainei, la 130 de km spre sud-vest.

14:37Rachete rusești au lovit sâmbătă un cartier din sudul orașului Krivoi Rog, din centrul Ucrainei, provocând cel puțin două victime, au anunțat autoritățile locale în postări pe aplicația de mesagerie Telegram.

14:11 Autoritățile ucrainene spun că „lupte crâncene" au loc în satele din afara orașului Severodonețk, pe care forțele Moscovei încearcă de săptămâni întregi să-l cucerească.

„Acum, cele mai aprige bătălii sunt în apropiere de Severodonețk. Ei [Rusia] nu controlează orașul în întregime”, a scrisc guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, pe Telegram.

„În satele din apropiere sunt lupte foarte dificile, în Toshkivska, Zolote. Ei încearcă să pătrundă, dar nu reușesc. Apărătorii noștri se luptă cu rușii în toate direcțiile. Recent, au doborât un avion și au luat prizonieri", a spus el.

Boris Johnson: Ucraina poate și trebuie să găzduiască Eurovision 2023

14:06Zelenski a vizitat orașul Nikolaev din sudul țării în timpul unei călătorii de lucru în regiune, a precizat sâmbătă biroul său într-un comunicat, fără a preciza când a avut loc vizita.

„Președintele a inspectat clădirea administrației regionale de stat din Nikolaev, care a fost distrusă în urma unui atac cu rachete al forțelor rusești", se arată în comunicat.

13:50Ucraina poate și ar trebui să găzduiască concursul Eurovision Song Contest 2023, a declarat Boris Johnson, după ce organizatorii au declarat că sunt în discuții pentru a-l ține în schimb în Marea Britanie, din cauza războiului.

„Bineînțeles că mi-ar plăcea să fie în țara noastră, dar adevărul este că au câștigat și merită să îl aibă și cred că îl pot avea și cred că ar trebui să îl aibă", a spus Johnson după o vizită la Kiev.

"Cred că Kievul sau orice alt oraș ucrainean sigur ar fi un loc fantastic pentru a-l ține. Mai este un an până atunci, va fi bine până când va avea loc concursul Eurovision și sper ca ucrainenii să îl obțină", a adăugat el.

13:37 Brigada 40 de Artilerie a Ucrainei a lovit o poziție rusească și ar fi distrus patru lansatoare de rachete Grad, un camion de aprovizionare și muniție:

13:25Ceremonie cu mii de oameni la Kiev la funeraliile activistului Roman Ratushnyi, unul dintre eroii revoluției Euromaidan care a dus la fuga președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, ucis în timpul luptelor din estul Ucrainei. Tânărul avea doar 24 de ani.

12:41 Jurnalistul rus și laureat al Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov își scoate la licitație medalia Nobel pentru a ajuta refugiații ucraineni.

Muratov este cofondatorul și redactorul-șef de multă vreme al Novaya Gazeta, un ziar critic la adresa Kremlinului, care a fost înființat la rândul său în 1993 cu bani proveniți din premiul Nobel pentru pace acordat fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov.

„Țara mea a invadat un alt stat, Ucraina. Există acum 15,5 milioane de refugiați ... Ne-am gândit mult timp la ce am putea face ... și ne-am gândit că fiecare ar trebui să renunțe la ceva drag, important pentru el", a declarat Muratov într-un interviu pentru Reuters.

12:26 Ucraina intenționează să reia discuțiile de pace cu Rusia până la sfârșitul lunii august, după ce vor fi desfășurate operațiunile de contraatac. Vom fi într-o poziție mai bună pentru tratative, a declarat negociatorul-șef al Kievului, David Arakhamia, într-un interviu acordat postului american de televiziune Voice of America, preluat de Al Jazeera. Acesta a spus că Ucraina va desfășura o operațiune cu contraatacuri în diferite locuri, fără a da alte detalii.

Declarație delirantă a lui Lukașenko

12:20 Este important ca Marea Britanie să continue să arate că sprijină Ucraina pe termen lung, a declarat sâmbătă Boris Johnson, avertizând asupra riscului de apariției „oboselii ucrainene”, adică lumea să se sature de această problemă pe măsură ce războiul se prelungește.

„Rușii avansează centimetru cu centimetru și este vital pentru noi să arătăm ceea ce știm că este adevărat, și anume că Ucraina poate câștiga și va câștiga”, a declarat Johnson la sosirea sa înapoi în Marea Britanie după o vizită la Kiev.

„Când se instalează oboseala ucraineană, este foarte important să arătăm că suntem alături de ei pe termen lung și că le oferim reziliența strategică de care au nevoie”, a spus Johnson. (Reuters)

12:12 Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, declarație paralelă cu realitatea: Ucrainenii ne vor cere nouă și rușilor să îi ajutăm să își mențină integritatea teritorială

11:37 Bucuria militarilor ucraineni după o lovitură reușită împotriva unui blindat rusesc cu o rachetă antitanc Stugna-P:

Ucraina ar fi pierdut până acum jumătate din armele sale grele de luptă

11:16Ucraina a pierdut pe front până acum aproape jumătate din echipamentele grele de luptă, a declarat generalul de brigadă ucrainean Volodimir Karpenko.

11:03SUA ar putea să nu mai vândă Ucrainei drone înarmate MQ-1C Gray Eagle de teamă că tehnologia sofisticată ar putea cădea în mâinile rușilor

10:40Pierderile Rusiei, conform armatei ucrainene:

- 33.350 de soldați

- 1.465 de tancuri

- 3.537 de blindate de luptă

- 739 sisteme de artilerie

- 233 sisteme de rachete de artilerie

- 98 sisteme antiaeriene

- 216 avioane

- 180 elicoptere

- 14 nave / bărci

- 593 de drone

- 2.513 vehicule

- 129 de rachete de croazieră doborâte

09:53 Ucrainenii au capturat o dronă a ministerului rus de interne ce ar trebui folosită în scopuri civile, lucru ce sugerează că deficitul de astfel de aparate este destul de mare în rândul trupelor de invazie.

Polonia cere a șaptea rundă de sancțiuni contra Rusiei

09:48 Bombardamentele au blocat 77 de mineri într-o mină de cărbune din regiunea Donețk, transmite agenția de presă rusă RIA.

„Ca urmare a bombardamentelor efectuate de (forțele ucrainene), energia electrică la mina Zasyadko din Donețk a fost întreruptă, 77 de mineri au rămas sub pământ", a scris RIA, citând apărarea teritorială a regiunii separatiste susținute de Rusia.

Reuters precizează că nu a putut verifica imediat informația și nu a existat o reacție imediată din partea Kievului.

09:34 ​Trupele de invazie susțin că stabilesc un coridor „umanitar” pentru evacuarea civililor din Severodonețk, însă aceasta este o tactică folosită în trecut de ei inclusiv în Siria, afirmă ministerul britanic al apărării

09:01Polonia cere un al șaptelea val de sancțiuni contra Rusiei și a spus și care ar putea fi acestea.

08:40 Institutul pentru Studiul Războiului: Forțele aduse de ruși în lupta pentru Severodonețk afectează celelalte axe ale trupelor de invazie / Kremlinul l-a demis pe șeful forțelor aeropurtate

07:45Ce înseamnă cu adevărat aderarea Ucrainei la UE / Cât poate dura intrarea în blocul european și ce urmează

Recapitularea de dimineață a evenimentelor recente privind invazia rusă (ora 07:35):

  • Rusia a bombardat puternic orașul Lysychansk din estul țării, ucigând multe persoane, iar o autostradă cheie a devenit impracticabilă, a declarat guvernatorul din Luhansk, Serghei Gaidai.
  • Presa rusă a difuzat ceea ce a spus că sunt imagini cu doi cetățeni americani capturați în timp ce luptau pentru Ucraina. Biden a declarat că a fost informat despre americanii dispăruți, dar că nu știe unde se află aceștia.
  • Kievul a spus că forțele sale au lovit un remorcher naval rusesc cu două rachete Harpoon în Marea Neagră, fiind prima dată când susține că a lovit o navă rusă cu arme anti-navă furnizate de Occident.
  • Boris Johnson a oferit instruire militară britanică pentru forțele ucrainene în timp ce se întâlnea cu Zelenski la Kiev, în cea de-a doua vizită a sa din timpul războiului.
  • Putin a acuzat Occidentul de aroganță colonială și de încercarea de a-i zdrobi țara cu sancțiuni „stupide" care echivalează cu un „blitzkrieg" economic și a minimalizat posibila intrare a Ucrainei în UE.
  • Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a îndemnat Occidentul să nu „sugereze inițiative de pace cu termeni inacceptabili", referindu-se, se pare, la Macron, care a afirmat că o soluție diplomatică presupune să nu umilească Rusia.
  • Un plan al SUA de a vinde Ucrainei patru tipuri de drone mari militare a fost suspendat, de teamă că echipamentul sofisticat de supraveghere ar putea cădea în mâinile inamicului, au declarat două surse pentru Reuters.
  • Lituania a informat regiunea rusă Kaliningrad că va bloca importul și exportul unui număr mare de bunuri pe calea ferată din cauza sancțiunilor occidentale, a declarat guvernatorul regional.
  • Italia ar putea declara săptămâna viitoare o „stare de alertă" sporită privind gazele naturale dacă Rusia continuă să limiteze livrările, după ce compania energetică Eni a raportat un deficit importuri rusești pentru a treia zi.
  • Fluxurile de gaze din Germania către Franța au fost oprite începând de miercuri, după ceea ce oficialii germani au numit decizia motivată politic a Rusiei de a reduce livrările către UE.

Comandantul armatei britanice: Strategic vorbind, Rusia a pierdut deja

07:05 Șeful forțelor armate britanice a spus că Rusia a „pierdut deja strategic" războiul din Ucraina și că acum este o „putere diminuată".

01:22Olanda a renunţat la rezervele exprimate faţă de acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina, a anunţat vineri ministrul de externe olandez.

00:40 Putin a spus vineri că ţara sa va recurge la folosirea armelor nucleare doar „dacă este necesar” pentru a-şi apăra suveranitatea

00:07 Ministrul ucrainean al Culturii a spus că țara sa va cere discuţii suplimentare cu privire la decizia EBU legată de organizarea Eurovision 2023: „Am câştigat cinstit şi am îndeplinit toate condiţiile”

--------------