Nu de puține ori în Războiul din Ucraina elicopterele de atac rusești au fost surprinse că apelează excesiv de mult la muniție nedirijată lansată în aer pe post de „artilerie”, deși în teorie toate modelele avansate de atac ale rușilor au în dotare și muniție ghidată și inteligentă

Atacul elicopterelor rusesti cu rachete lansate in aerFoto: Captura video

Noi imagini apărute pe rețelele de socializare arată cum se vede pe o cameră infraroșu un atac al elicopterelor care lansează spre văzduh o salvă de proiectile reactive.

Cele două elicoptere lansează proiectilele reactive nedirijate (PRND-uri) în sus, precum lovituri de artilerie, trăgând practic la nimereală pentru că de precizie nu poate fi vorba la un astfel de atac. De altfel, pe imagini se vede cum rachetele nedirijate încep să se distanțeze una de alta în zbor, iar apoi cad la întâmplare pe o suprafață mai extinsă. Un astfel de atac, deși acoperă o suprafață mai mare atunci când cad rachetele, nu este deloc eficient din punct de vedere al preciziei și de concentrare a puterii de foc pe un punct exact.

Piloții ruși ar recurge la așa ceva pentru a păstra o distanță de siguranță față de posibila amenințare a lansatoarelor portabile sol-aer pe care ucrainenii le-au dislocat în număr mare în rândul propriilor soldați.

Această tehnică rudimentară folosită de ruși transformă practic PRND-urile în niște lovituri „de artilerie”, mărind practic raza lor de acțiune, însă diminuând sever acuratețea atacului.

Piloții ruși ar putea recurge la această tactică și de frica ucrainenilor care sunt dotați cu fel de fel de lansatoare occidentale portabile cu rachete sol-aer ce până acum au făcut ravagii printre elicopterele, avioanele și dronele rusești.

Vezi și:

---

Urmărește ultimele evoluții din a 112-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO