Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că rezultatul bătăliei pentru regiunea Donbas va determina cursul războiului, adăugând că forțele ucrainene suferă „pierderi dureroase” la Severodonetsk și regiunea Harkiv. Rusia le-a cerut soldaților ucraineni de la uzina chimică Azot din Severodonețk să depună armele până miercuri dimineața. Gazprom a redus debitul de gaze naturale către Europa prin Nord Stream 1. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vizitat trupele franceze din cadrul misiunii NATO de la baza militară din România. Liderul francez a plecat spre Rep. Moldova și este posibil să meargă apoi și la Kiev.

Urmările luptelor într-un sat din estul UcraineiFoto: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 112 a războiului din Ucraina, LIVETEXT

01:15Europa rămâne cel mai mare partener al Rusiei chiar și după impunerea sancțiunilor - Oficial rus

Țările Europei continuă să fie cei mai mari parteneri comerciali și economici ai Rusiei, chiar și după impunerea sancțiunilor, a declarat, miercuri, reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă UE, Vladimir Cijov, într-un interviu acordat postului de televiziune "Rossia-24" în cadrul Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg (SPIEF), potrivit agenției ruse Tass.

01:00Sancţiunile occidentale ar putea fi "foarte periculoase" pentru aviaţia rusă în lipsa mentenanţei

A fost una din primele sancţiuni decise de Occident faţă de Rusia după declanşarea războiului în Ucraina pe 24 februarie: după o reuniune de urgenţă în aceeaşi seară, Uniunea Europeană adopta un lot de măsuri printre care un embargo asupra peiselor de schimb şi echipamentelor aeronautice, potrivit La Tribune, citat de Rador.

00:34Turcia este pregătită să găzduiască o întâlnire cvadripartită cu Națiunile Unite, Rusia și Ucraina pentru a organiza exportul de cereale prin Marea Neagră, a declarat miercuri ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, potrivit The Guardian.

00:05Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avut cel puţin 140 de convorbiri telefonice cu lideri a peste 50 de ţări de la începutul anului, potrivit declaraţiilor făcute pentru presa rusă de Iuri Uşakov, un funcţionar al Kremlinului. Care este interlocutorul care atrage atenția?

00:00 Biroul Procurorului General al Ucrainei a confirmat că alți 21 de copii au fost uciși în Mariupol, ajungând la un total de 313, relatează Euromaidan Press. De la invazia rusă în Ucraina, în februarie, s-au înregistrat cel puțin 892 de victime, dintre care 313 copii uciși și 579 răniți.

23:34 Statele Unite au cerut miercuri Chinei să nu mai sprijine invazia rusă a Ucrainei pentru a evita să se plaseze „pe partea greșită a istoriei”, după o discuție telefonică între Xi Jinping și Vladimir Putin, relatează AFP.

23:18 "Toate crimele de război rusești vor fi investigate și pedepsite", a declarat miercuri procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, potrivit The Guardian.

Într-un mesaj postat miercuri pe Twitter, Venediktova a postat o fotografie în care ea și Karim A. Khan, procurorul Curții Penale Internaționale, supraveghează pagubele produse ca urmare a invaziei rusești în Ucraina. "Procurorii lucrează chiar și sub focul focului, adunând probe pentru Ucraina și pentru instanțele internaționale", a scris ea.

23:04Șeful armatei ucrainene a declarat miercuri că Rusia și-a concentrat principalele forțe de atac în nordul regiunii Lugansk și că încearcă să atace simultan în nouă direcții.

„Lupta acerbă pentru regiunea Lugansk continuă”, a declarat Valeri Zalujnîi , comandantul șef al forțelor armate, într-un mesaj online. Rușii folosesc avioane, grenade propulsate de rachete și artilerie, a adăugat el.

22:57ANALIZĂ De ce Europa trebuie să-și regândească cât mai repede forțele blindate

Conflictul din Ucraina ne-a oferit o fereastră către potențialul de război al armatei ruse după reforma "ratată" dorită de fostul ministru al apărării Anatoli Serdiukov, numită "Armata New Look", potrivit unei analize Inside Over.

Emmanuel Macron, Mario Draghi și Olaf Scholz, așteptați joi la Kiev

22:30 În Ucraina, au fost confiscate active ale companiei belaruse de combustibil în valoare de 683 mii de dolari, potrivit Nexta.

Se pare că este vorba despre "BNK-Ucraina". Această companie a fost principalul furnizor de produse petroliere din Belarus în Ucraina. Ucraina consideră că această companie este direct legată de finanțarea agresiunii Rusia.

22:18Emmanuel Macron, Mario Draghi și Olaf Scholz vor vizita Kievul pe 16 iunie - presă

21:40 VIDEO Cât de jos zboară elicopterele de atac ale Ucrainei înainte să lanseze rachetele

Din imagini pare a fi vorba de elicopterele de tip Mi-17 donate de SUA, foste elicoptere ale afganilor.

21:33Doi americani care luptă alături de forțele ucrainene la nord de Harkov, în Ucraina, sunt dați dispăruți de aproape o săptămână și există temeri că ar fi putut fi capturați de forțele ruse, potrivit familiilor lor și a unui coleg de luptă, relatează CNN.

21:06General american: Nu este inevitabil ca Rusia să preia controlul asupra estului Ucrainei / Comparație între lupta de la Severodonețk și Primul Război Mondial

20:29 Condamnările la moarte ale soldaților britanici sunt „un exemplu clar” pentru alți militari care luptă de partea Ucrainei - Zakharova

SUA trimit noi ajutoare militare Ucrainei

19:57Președintele american Joe Biden a vorbit miercuri la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, înainte să anunțe noi pachete de ajutoare militare.

„Mi-am reafirmat angajamentul că Statele Unite vor fi alături de Ucraina în timp ce își apără democrația și îi vor sprijini suveranitatea și integritatea teritorială în fața agresiunii ruse neprovocate”, a spus Biden într-un comunicat.

19:22Un atac terorist împotriva conducerii Ucraineia fost dejucat - minister

18:48VIDEO: Igor Denisov, fost căpitan al naționalei de fotbal a Rusiei, mesaj către Putin: „Nu sunt sigur că nu voi fi ucis sau închis pentru asta”

18:42Cel puțin o persoană a fost rănită într-un atac al Rusiei asupra unui cartier rezidențial din Nikolaiev, pe 15 iunie, conform primarului orașului, Oleksandr Sinkevich.

18:30Rusia spune că Occidentul „s-a împușcat în cap” din cauza războiului din Ucraina

Trupele ucrainene controlează încă zona industrială și perimetrul conflictului din Severodonetsk - primar

18:28Forțele ucrainene controlează încă zona industrială și perimetrul conflictului din Severodonetsk, unde se duc în continuare lupte grele, spune primarul orașului, Oleksandr Stryuk, citat de The Guardian.

"Este o situație permanentă cu succes parțial și retragere tactică pe alocuri. (...) Situația este dificilă, dar stabilă", a transmis, pe Telegram, primarul orașului Severodonetsk.

Potrivit acestuia, orașul nu a fost închis complet, după distrugerea podurilor: "Faptul că podurile au fost aruncate în aer a complicat lucrurile destul de mult, dar în același timp există și rute de retragere, chiar dacă sunt destul de periculoase. Nu poți spune că orașul a fost complet închis".

17:45Casa Albă este așteptată ca miercuri să anunțe noi ajutoare militare în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari pentru Ucraina, inclusiv sisteme de rachete antinavă, rachete de artilerie și proiectile pentru obuziere, au spus surse familiarizate cu pachetele, relatează Reuters.

Pachetele, care vin în momentul în care secretarul american al apărării, Lloyd Austin, se întâlnește cu aliații la Bruxelles, ar putea fi împărțite în două categorii: transferul de articole de apărare în exces din stocurile americane și alte arme finanțate de Inițiativa de asistență pentru securitate a Ucrainei, un program autorizat separat de Congres.

Armamentul va include mai multe rachete pentru sistemele de lansatoare multiple de rachete (MLRS) care au fost trimise în Ucraina și proiectile pentru obuziere M777 și piese de schimb.

De asemenea, sunt așteptate un lansator de rachete antinavă Harpoon, radiouri securizate, antrenament.

16:52De ce ajung atât de greu armele grele furnizate de țările NATO pe frontul din Ucraina - răspunsul lui Stoltenberg

16:45 Președintele rus Vladimir Putin a convenit, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său chinez Xi Jinping, să extindă cooperarea în domeniul energetic, financiar și industrial, „ținând cont de situația economică globală care a devenit mai complicată din cauza politicii de sancțiuni ilegitime a Occidentului", a anunțat miercuri Kremlinul, transmite Reuters.

Medvedev este „un bărbat mic cu insecurități uriașe” - oficial ucrainean

16:30Răspunsul Ucrainei la amenințările lui Dmitri Medvedev: „Un bărbat mic cu insecurități uriașe

16:19Un oficial separatist pro-rus a învinuit forțele ucrainene că au perturbat evacuarea civililor care s-au adăpostit în uzina Azot, scrie BBC.

"La Azot, militanții încearcă să perturbe evacuarea! De pe teritoriul uzinei, militanții au început să tragă cu un mortier și un tanc", Rodion Miroshnik, "ambasadorul" la Moscova al autoproclamatei Republici Populare Lugansk, a spus pe Telegram.

El a spus că în prezent retragerea populației civile de pe teritoriul Azot este „zădărnicită” de armata ucraineană.

Presa rusă a dat vina, anterior, pe armata ucraineană pentru că a adus civilii din Severodonețk la uzina chimică Azot pentru a-i folosi ca scuturi umane.

16:00ONU investighează presupusa deportare forțată a copiilor ucraineni în Rusia, unde aceștia ar fi fost apoi dați spre adopție unor familii rusești, a declarat miercuri Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, transmite AFP.

Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului nu este în măsură „să confirme aceste acuzații și nici numărul de copii implicați", a adăugat Michelle Bachelet.

15:47 VIDEO Soldați ruși care stăteau la pândă cu un sistem de rachetă antitanc s-au filmat cum se cinsteau cu câteva sticle de alcool

15:39 FOTO Rușii au fortificat masiv Insula Șerpilor / Ce arată imaginile din satelit

Cel mai mare retailer de mobilier din lume își vinde fabricile din Rusia

15:25Construirea silozurilor temporare la granița cu Ucraina, o soluție propusă de SUA pentru a stoca cereale ucrainene și a facilita exportul acestora prin porturile poloneze, va dura trei-patru luni, a declarat ministrul polonez al agriculturii, potrivit BBC.

Henryk Kowalczyk spune că, în prezent, capacitatea de import la granița poloneză este limitată la aproximativ 1,5 milioane de tone de cereale pe lună, dar construcția silozurilor ar face ca procesul să fie mai ușor.

15:22Ikea începe vânzarea fabricilor din Rusia

15:09Președintele Franței a fost primit de omologul său moldovean, Maia Sandu, la Chișinău, unde a ajuns după vizita în România. ”Vom discuta despre relațiile bilaterale și despre candidatura Rep. Moldova la UE”, a precizat, pe twitter, Maia Sandu.

14:52Ucrainenii anunță lichidarea unui fost procuror militar rus: „S-a plictisit în pensie și a venit ca mercenar în Ucraina. L-am demilitarizat”

14:51Turcia aşteaptă un răspuns scris din partea Suediei şi Finlandei înainte de a-şi ridica obiecţiile faţă de aderarea acestora la NATO, a anunţat miercuri ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, citat de AFP.

Fără a detalia solicitările, el a spus că nu este vorba doar despre o "schimbare a unor legi" din cele două ţări nordice, referindu-se la Suedia, care şi-a anunţat intenţia de a-şi consolida legislaţia privind lupta împotriva terorismului: ''Acest răspuns poate fi sub forma unei legi sau sub o altă formă".

De asemenea, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a repetat miercuri în faţa parlamentarilor partidului său - Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) - că ''în ceea ce priveşte NATO, atâta timp cât Suedia şi Finlanda nu adoptă măsuri concrete privind lupta împotriva terorismului, poziţia noastră nu se va schimba''.

Rusia renunță să mai cumpere 6 corvete noi pentru flota sa din Marea Neagră

14:35Rusia renunță să mai cumpere 6 corvete noi pentru flota sa din Marea Neagră după ce navele din dotare ar fi avut performanțe slabe în timpul războiului

14:31Președintele chinez Xi Jinping i-a spus președintelui rus Vladimir Putin, în timpul unei convorbiri telefonice, că toate părțile ar trebui să lucreze pentru rezolvarea crizei din Ucraina „într-un mod responsabil” (Reuters).

14:26Ucraina, ale cărei forţe sunt în dificultate în faţa Moscovei în Donbas, „aşteaptă o decizie" miercuri în legătură cu o accelerare a livrărilor de arme grele de către aliaţii săi occidentali, a spus un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Raportul Ucraina/Rusia la artilerie este de ordinul zece la unu. Primesc zilnic mesaje de la combatanţii noştri care spun: ", a scris Podoliak pe Twitter.

„Transmit şi eu întrebarea (...): Bruxelles, aşteptăm o decizie", a adăugat Podoliak, cu puţin timp înaintea unei reuniuni pe acest subiect la Bruxelles între mai mulţi dintre aceşti aliaţi şi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Zelenski avertizează din nou că Rusia ar putea ataca și alte țări

14:07 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat miercuri Uniunea Europeană să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, avertizând că forțele rusești ar putea ataca alte țări după ce au invadat Ucraina.

Într-un discurs adresat parlamentului ceh, Zelenski a reiterat apelurile către UE de a permite Ucrainei să pornească pe drumul spre aderarea la blocul celor 27 de națiuni, acordându-i statutul de țară candidată.

„Ca și în trecut, invazia în Ucraina este primul pas de care Moscova are nevoie pentru a deschide calea spre alte țări, spre cucerirea altor popoare", a spus Zelenski. (Reuters)

13:59Un fost ambasador american la Moscova ironizează atitudinile împăciutoare față de Rusia: Ce-ar fi zis în al Doilea Război Mondial?

13:34Președintele chinez Xi Jinping a vorbit la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, a informat miercuri postul de stat chinez CCTV citat de Reuters. Sursa citată nu a oferit încă alte detalii legate de conținutul și contextul convorbirii.

Macron: Franța va susține în continuare Ucraina alături de România

13:11Ce mesaj a transmis Macron în limba română: ”Era important pentru mine”

13:00Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat miercuri că va discuta săptămâna viitoare cu guvernul de la Ankara despre cererile de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei, transmite Reuters. Ben Wallace a declarat într-o conferință de presă că este „important" ca Turcia să fie ascultată.

12:47 Comunicarea rămâne „esențială" în relațiile cu Statele Unite, pe fondul tensiunilor legate de continuarea războiului Rusiei în Ucraina, susține Moscova, transmite Reuters.

O astfel de comunicare poate fi realizată doar pe baza respectului și a beneficiilor reciproce, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

12:41VIDEO Rusia prezintă imagini cu întoarcerea acasă a kalmâcilor, soldații budiști pe care i-a trimis să lupte în Ucraina

12:34Acordarea statutului de candidat la UE Ucrainei este decizia corectă din punct de vedere moral și economic, a declarat președintele României Klaus Iohannis, adăugând că o decizie ar putea fi luată până la sfârșitul lunii iunie, transmite și Reuters.

”După părerea mea, statutul de candidat trebuie acordat cât mai curând posibil, este o soluție corectă din punct de vedere moral, economic și de securitate”, a spus Iohannis, la declarațiile comune susținute alături de Emmanuel Macron, la baza militară Kogălniceanu.

NATO va continua să livreze Kievului arme grele și sisteme cu rază lungă de acțiune

12:29 Aproximativ 1.200 de civili s-ar adăposti în buncărele din uzina chimică Azot din Severdonețk, susține Rodion Miroshnik, un oficial din administrația separatistă autointitulată Republica Populară Lugansk, potrivit Reuters.

Miroshnik spune că civilii se află într-o parte a uzinei care este încă controlată de forțele ucrainene, care, potrivit acestuia, numără până la 2.000 de persoane, inclusiv luptători ucraineni și străini.

Ucraina spune că numărul civililor din uzină este mai apropiat de 500.

12:12 Aliații NATO vor continua să livreze Kievului arme grele și sisteme cu rază lungă de acțiune, a declarat miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, citat de Reuters. Decizia ar urma să fie bătută în cuie la summitul NATO. El a amintit că 40.000 de soldați sunt mobilizați pe flancul estic al alianței.

12:00Rusia a anunţat miercuri că rachetele sale au distrus un depozit de muniţie pentru arme donate de ţările alianţei NATO în regiunea Lviv din vestul Ucrainei. Ministerul apărării a spus că o parte din muniție urma să fie folosită pentru obuzierele M777 produse în SUA, un tip de armă de artilerie.

11:58Rusia susține că trupele ucrainene au bombardat miercuri dimineață punctul de control Krupets din districtul Rylsky din regiunea rusească Kursk, aflată la granița cu Ucraina, transmit TASS și Ukrainska Pravda citându-l pe guvernatorul regiunii, Roman Starovoit.

11:53Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri, la baza militară Kogălniceanu de la Constanța, că Ucraina va trebui să poarte discuții cu Rusia la un moment dat, pentru a încerca să pună capăt războiului dintre cele două țări.

”Președintele ucrainean și oficialii săi vor trebui să negocieze cu Rusia”, a spus Macron, într-o vizită în România, întrebat cum poate fi tratat un agresor ca Rusia, fără a-l umili. Macron a insistat că este nevoie de o gândire pe termen lung, justificând astfel afirmațiile sale cu privire la încheierea războiului fără ”umilirea” Rusiei. Liderul francez mai subliniat însă că Franța a condamnat de la bun început agresiunea Rusiei în Ucraina.

11:47VIDEO Un rus a pus în fereastră steagul Ucrainei și un poster anti-război. Autoritățile au venit și i-au vopsit geamurile

Medvedev sugerează că Rusia va șterge Ucraina de pe hartă

11:36Rușii anunță că au pierdut un colonel de relații publice în Ucraina / Cum îl elogiază presa de la Moscova

11:20Medvedev amenință: Ucraina nu va mai exista pe hartă în doi ani

11:18Reduceri masive ale livrărilor de gaz rusesc către Germania, înainte de prezumtiva vizită a cancelarului Scholz la Kiev

11:11Ucraina nu a dat niciun semn că s-ar supune ultimatumului dat de ruși de a preda orașul Severodonețk din estul țării, miercuri dimineață, în timp ce miniștrii apărării din NATO s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta despre trimiterea de arme grele pentru a reface stocurile tot mai reduse ale Kievului, potrivit Reuters.

Rusia le-a spus forțelor ucrainene care se adăpostesc în uzina chimică Azot din orașul Severodonețk, epicentrul bătăliei pentru regiunea Donbas, să înceteze „rezistența fără sens și să depună armele" începând de miercuri dimineață, insistând asupra avantajului său în bătălia pentru controlul asupra estului Ucrainei.

10:34Agenția de presă rusă RIA Novosti relatează miercuri dimineață că mii de cereri pentru cetățenia rusă ar fi fost depuse în regiunea ucraineană ocupată Herson, aflată la nordul Crimeei, pe care Rusia a anexat-o în 2014, scrie The Guardian.

"Există multă emoție. Din ce în ce mai mulți oameni doresc să obțină cetățenia Federației Ruse. Locuitorii din regiunea Herson sunt la cozi pentru a depune documente pentru obținerea cetățeniei ruse doar pentru că Rusia poate proteja, Rusia poate hrăni și asigura condiții pentru o persoană din țară. Peroana este cea mai înaltă valoare socială a statului", susține Kirill Stremousov, șef adjunct al administrației militare-civile impuse de Rusia în regiune, conform RIA Novosti.

Potrivit acestuia, ar fi fost deja depuse peste zece mii de cereri pentru cetățenia rusă, iar primele pașapoarte ar fi fost eliberate în 11 iunie.

Ce pierderi ar fi suferit Armata rusă, de la începutul războiului

10:32Statul Major al Armatei Ucrainei: Rusia a pierdut 32.750 de soldați (250 în plus față de ziua precedentă).

Ultimul bilanț al pierderilor Rusiei, publicat de Armata Ucrainei:

  • 32.750 de militari
  • 1.440 tancuri
  • 3.528 blindate de luptă
  • 2.485 alte vehicule militare
  • 213 avioane
  • 179 elicoptere
  • 591 drone
  • 97 de sisteme antiaeriene
  • 722 tunuri de artilerie
  • 230 sisteme de rachete de artilerie

10:29VIDEO Lovitură dramatică a ucrainenilor asupra unei blindate pe care rușii au încercat să o ascundă printre acareturi / Muniția a luat foc, provocând o explozie spectaculoasă

10:13Forțele ucrainene au doborât o rachetă în regiunea Lviv, din vestul Ucrainei. Șase persoane au fost rănite în incident, inclusiv un băiețel de un an, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii. El a mai spus că 26 de clădiri rezidențiale au fost avariate.

10:03Energoatom, care supraveghează instalațiile nucleare din Ucraina, a raportat în această dimineață că centrala nucleară de la Zaporojie funcționează normal. Centrala se află într-o zonă ocupată în prezent de forțele ruse și a fost o sursă a unor dispute între Ucraina și Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care dorea să o viziteze și să o inspecteze, o mișcare pe care Kievul a criticat-o, pe motiv că ar legitima ocupața rusească.

10:00Tehnica „praștiei”: Cum se văd pe o cameră infraroșu rachetele neghidate lansate la nimereală de către elicopterele de atac rusești - VIDEO

Noi imagini cu avioanele sale de atac la sol Su-25 publicate de Rusia

09:38A început întâlnirea oficială dintre Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, la baza NATO de la Kogălniceanu.

Potrivit unor speculații, Klaus Iohannis ar urma să plece la Kiev, alături de președintele francez.

09:16Rusia a publicat noi imagini cu avioanele sale de atac la sol Su-25:

09:03 Serviciile secrete britanice susțin afirmațiile Ucrainei conform cărora câteva sute de civili ucraineni se adăpostesc în buncăre la fabrica Azot din Severodonetsk. Forțele ruse controlează acum mare parte din orașul ucrainean, a declarat Ministerul Apărării britanic în ultimul său raport.

Posibil coridor umanitar pentru evacuarea sutelor de civili care s-ar adăposti la fabrica chimică Azot din Severodonetsk

08:52 Președintele american Joe Biden a declarat că vor fi construite silozuri temporare de-a lungul graniței cu Ucraina, inclusiv în Polonia, în încercarea de a ajuta exportul de cereale din țara sfâșiată de război.

Biden a declarat marți, la Philadelphia, că lucrează la această soluție cu partenerii europeni.

”Lucrez îndeaproape cu partenerii noștri europeni pentru a scoate pe piață 20 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina pentru a ajuta la scăderea prețurilor la alimente. Nu pot ieși prin Marea Neagră (din cauza blocadei rușilor- n.red) așa că vom construi silozuri, silozuri temporare, la granițele Ucrainei, inclusiv în Polonia”, a spus el, potrivit Reuters.

08:40 Aproximativ 500 de civili despre care se crede că sunt captivi alături de soldați ucraineni la fabrica chimică Azot din Severodonetsk se pregătesc să fugă printr-un posibil coridor umanitar în această dimineață, potrivit The Guardian.

Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a declarat că aproximativ 500 de civili, dintre care 40 copii, se adăpostesc în uzina chimică Azot din oraș. Bombardele rușilor asupra fabricii Azot au fost atât de puternice încât oamenii nu mai pot suporta, starea lor psihologică fiind zdruncinată, a adăugat Haidai.

07:45 4 morți și un rănit în atacul rusesc asupra regiunii Dnipropetrovsk. Orașul Apostolove a fost bombardat marți seara, rușii lansând mai multe rachete .Patru oameni au fost uciși în atac, a declarat primarul Apostolove, Andrii Osa. Bărbatul rănit a fost spitalizat, potrivit Kyiv Independent.

Întâlnire Iohannis-Macron la Baza Mihail Kogălniceanu

07:16 Președintele Franței Emmanuel Macron, care a sosit marți seara în România, și omologul său român, Klaus Iohannis, se vor întâlni la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde liderul francez a rămas după aterizarea în România. Cei doi vor avea convorbiri oficiale la ora 9.30, se vor întâlni cu soldații francezi și vor susține declarații de presă comune.

La sosirea la baza militară, Macron le-a transmis soldaților francezi din România: ”În timp ce Rusia invada Ucraina, ați fost detașați în timp record aici, în România, într-o misiune care are sens, o misiune unică de protecție și credibilitate. Întruchipați solidaritatea și securitatea europeană. Națiunea vă este recunoscătoare pentru angajamentul dumneavoastră și al familiilor dumneavoastră.”

05:37Ucraina are nevoie de "mai multe arme grele", potrivit şefului NATO

01:40 Zelenski spune că Ucraina continuă să înregistreze „pierderi dureroase” în Severodonețk și Harkov

01:20 Transportatorii ucraineni de cereale au găsit o nouă rută de export, prin Marea Baltică, pentru a expedia marfa în străinătate, potrivit Bloomberg.

00:40Gazprom a anunțat că a redus debitul de gaze naturale către Europa prin Nord Stream 1 Compania energetică rusă Gazprom a anunțat marți că a fost redus debitul de gaze naturale către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 din cauza întârzierii unor lucrări de reparații, potrivit Reuteres.

00:27 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara nu dispune de o cantitate suficientă de sisteme moderne de arme antirachetă și că tergiversarea obținerii acestora nu poate fi justificată, potrivit CNN. "Chiar dacă în Rusia sunt tot mai puține rachete moderne pe zi ce trece, nevoia Ucrainei de astfel de sisteme rămâne. Pentru că Rusia are încă suficiente rachete de tip sovietic, care sunt și mai periculoase. Ele sunt de multe ori mai puțin precise și, prin urmare, de multe ori mai amenințătoare pentru obiectele civile și clădirile rezidențiale obișnuite", a declarat Zelenski.

00:12 Kievul a aprobat demiterea şefului Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi Guvernul de la Kiev a aprobat demiterea lui Serghii Osaciuk din funcţia de şef al Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, transmite bucpress.eu.

23:35 Iohannis, la reuniunea de la Haga: Recunoaşterea Rusiei ca principală ameninţare la adresa NATO/ Ce prevede Declarația Comună

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la Haga, că viitorul Concept Strategic al NATO trebuie "să reflecte, cât mai adecvat şi realist, noua situaţie de securitate, plecând de la recunoaşterea Rusiei ca principală ameninţare la adresa NATO, să acorde prioritate apărării colective şi să consolideze Alianţa pe toate palierele, pentru a face faţă tuturor provocărilor".

La reuniunea desfăşurată în pregătirea Summit-ului NATO de la Madrid a fost adoptată o Declaraţie Comună.

23:21 Procesul de aderare al Finlandei şi Suediei la NATO riscă să fie îngheţat, avertizează șefa guvernului finlandez, Sanna Marin.

23:14 Zelenski: Rezultatul bătăliei din Donbass "va da un indiciu" asupra continuării războiului cu Rusia Apărarea de către armata ucraineană a regiunii Donbass (est), o țintă prioritară pentru Moscova, este "vitală" pentru Kiev, deoarece rezultatul acesteia "va da un indiciu" asupra viitorului războiului cu Rusia, a declarat marți seara președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citați de AFP.