Președintele francez Emmanuel Macrona ajuns marți seară în România, în cadrul vizitei pe care o face în țara noastră și în Republica Moldova. Șeful statului francez a susținut o scurtă declarație de presă pe Aeroportul Paris-Orly înainte de deplasarea către România.

Emmanuel MacronFoto: Stephane Lemouton / Bestimage / Profimedia

UPDATE 22:40 Premierul Nicolae Ciucă spune că a transmis mulţumiri Franţei pentru prezenţa militară în România, cu ocazia primirii preşedintelui Macron.

UPDATE 22:05 Macron către soldații francezi din România: „În timp ce Rusia invada Ucraina, ați fost detașați în timp record aici, în România, într-o misiune care are sens, o misiune unică de protecție și credibilitate. Întruchipați solidaritatea și securitatea europeană. Națiunea vă este recunoscătoare pentru angajamentul dumneavoastră și al familiilor dumneavoastră.”

UPDATE 20:30 La Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, preşedintele Emmanuel Macron, însoţit de miniştrii de externe, Catherine Colonna, şi apărării, Sébastien Lecornu, îi salută pe soldaţii francezi care sunt desfăşuraţi la această bază militară a NATO, după invazia Rusiei în Ucraina.

Șeful statului francez are programate discuții cu forţele misiunii Aigle, lansată în cadrul întăririi de către NATO a „poziţiei sale de descurajare şi defensive pe flancul său estic al Europei”.

UPDATE 19:42 Aeronava care l-a adus în România pe președintele Franței a aterizat la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din judeţul Constanţa. El a fost întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă.

Emmanuel Macron şi Nicolae Ciucă au urcat apoi în maşini, coloana oficială mergând la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Macron, mesaj de pe aeroport înainte de plecarea spre România

„Francezi, dragi compatrioți, în această seară voi fi în România pentru a-i susține, în numele dvs, pe soldații noștri care sunt desfăşuraţi acolo de mai multe luni”, a spus Macron pe aeroport.

„Este un angajament pe care l-am luat. Franța este prezentă acolo de mai multe luni, mobilizată în cadrul NATO, pentru a proteja frontiera noastră din estul Uniunii Europene și pentru a evita o extindere a războiului care se desfășoară azi în Ucraina”, a continuat el.

„Este vorba despre un moment istoric și trăim vremuri istorice. Războiul din Ucraina are efecte pe care Franța a făcut tot ce-a putut ca să le evite, iar împreună cu restul Europei ne-am angajat să stăvilim haosul”, a mai susținut președintele francez.

Este primul turneu al preşedintelui francez în sud-estul Europei direct afectat de conflictul declanşat de Moscova la sfârşitul lui februarie, notează agenția France Presse. Din România, Macron ar urma să meargă în Republica Moldova.

Franţa desfăşoară 500 de militari, dintre care 350 din armata terestră, din diferite unităţi din România. Aceştia formează Batalionul „vârf de lance” („Spearhead Battalion”) împreună cu 300 de soldaţi belgieni care vor fi înlocuiţi de olandezi în lunile următoare.

Miercuri, întâlniri cu președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu

Miercuri dimineaţă, lui Macron i se va alătura la baza NATO preşedintele României, Klaus Iohannis, după care Emmanuel Macron va exprima „un mesaj foarte clar al angajamentului nostru faţă de aliaţii din NATO şi partenerii europeni”, potrivit preşedinţiei franceze, care insistă asupra „investiţiei foarte semnificative” pe care acest angajament îl reprezintă. Franţa a instalat recent acolo un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie.

Această misiune va continua să crească în putere cu un total de 1.000 de militari şi întăriri cu tancuri Leclerc până la sfârşitul anului.

La orele prânzului, Emmanuel Macron va fi primit la Chişinău, capitala Republicii Moldova, de preşedinta Maia Sandu, cu care a dezvoltat „o relaţie de încredere” după ce a primit-o de trei ori la Paris în ultimul an, potrivit AFP.