Ţările occidentale ar trebui să trimită Kievului mai multe arme grele pentru a o ajuta să combată armata rusă care progresează în estul Ucrainei, a declarat marţi seară secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează AFP și Agerpres.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

"Da, Ucraina are nevoie de mai multe arme grele", a spus Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă la Haga, după ce i-a întâlnit pe liderii a şapte ţări europene membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, înaintea unui summit important.

NATO a început să "intensifice livrările de arme către Kiev", a adăugat el, subliniind că ucrainenii "depind absolut de (aceste livrări) pentru a face faţă agresiunii brutale a Rusiei".

Grupul de contact pentru Ucraina se reuneşte miercuri la Bruxelles în jurul secretarului Apărării americane Lloyd Austin pentru a discuta despre o eventuală accelerare a acestor livrări de arme, în marja unei întâlniri ministeriale a NATO în capitala belgiană.

Ucraina nu încetează să ceară occidentalilor să-i livreze mai multe arme şi echipamente militare perfecţionate pentru a face faţă invaziei ruse, şi reproşează ţărilor europene că întârzie luarea de măsuri.

În ajunul summitului, prim-ministrul olandez Mark Rutte şi omologul său danez Mette Frederiksen l-au primit pe Stoltenberg şi pe mai mulţi lideri europeni, între care şeful guvernului polonez Mateusz Morawiecki, a cărei ţară este vecina Ucrainei.

"Nu am făcut destul pentru a apăra Ucraina, pentru a susţine poporul ucrainean, libertatea şi suveranitatea sa", a spus Morawiecki în timpul aceleiaşi conferinţe de presă. "Este motivul pentru care vă îndemn (...) să facem mai mult pentru a livra arme şi artilerie Ucrainei. Ei au nevoie pentru a-şi apăra ţara", a spus el, considerând că ţările occidentale îşi vor ruina "credibilitatea" în cazul înfrângerii Ucrainei de către Rusia. "Ar fi un eşec total şi un dezastru pentru Uniunea Europeană, valorile noastre şi pentru NATO", a afirmat el.