Statele Unite au cerut miercuri Chinei să nu mai sprijine invazia rusă a Ucrainei pentru a evita să se plaseze „pe partea greșită a istoriei”, după o discuție telefonică între Xi Jinping și Vladimir Putin, relatează AFP.

Discutie intre Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

„Suntem îngrijorați de alinierea Chinei la Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomației americane, ca reacție la această covorbire între cei doi președinți, în timpul căreia Beijingul a asigurat Moscova de sprijinul său în termeni de „suveranitate” și „siguranță”.

„La mai bine de trei luni de la invazia brutală (a Ucrainei) de către Rusia, China este încă de partea Rusiei. Continuă să răspândească propaganda rusă în întreaga lume. Continuă să protejeze Rusia în organizațiile internaționale, sustrăgându-și responsabilitățile ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și încă neagă existența atrocităților comise de Rusia în Ucraina, sugerând în schimb că acestea sunt regizate”, a spus oficialul.

„Țările care aleg tabăra lui Vladimir Putin se vor plasa în mod inevitabil pe partea greșită a istoriei. Acum este momentul ca liderii mondiali să vorbească clar împotriva agresiunii flagrante a președintelui Putin și să fie alături de poporul ucrainean”, a spus el, avertizând din nou China împotriva oricărui „ajutor militar” acordat Rusiei sau a oricărui „sprijin sistematic pentru eludarea sancțiunilor” din partea Occidentului.

Urmărește ultimele evoluții din a 112-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.