Transportatorii ucraineni de cereale au găsit o nouă rută de export, prin Marea Baltică, pentru a expedia marfa în străinătate, potrivit Bloomberg.

Tren ce transporta grauFoto: James MacPherson / Associated Press / Profimedia

Țara căuta de o vreme rute alternative pentru a-și exporta cerealele, întrucât războiul cu Rusia i-a blocat rute maritime vitale care pornesc din mai multe porturi de la Marea Neagră, fapt care a crescut prețurile alimentelor pe plan mondial și a provocat temeri privind apariția foametei. Producătorii au optat în schimb pentru rute terestre, transportând cerealele pe calea ferată, șosele și râuri către vecinii din UE.

Un prim transport de porumb ucrainean trimis către Spania - un client important - prin România a fost înregistrat în aprilie, iar Spania a recepționat acum un prim transport venit prin Polonia, a declarat Ramon Castro, purtător de cuvânt al Autorității Portuare A Coruña. Nava Alppila a sosit luni acolo cu 18.000 de tone de porumb, scos din Ucraina cu camioanele, a precizat el.

Noua rută de export ar mai putea subția stocurile masive de cereale blocate în Ucraina, ajutându-i și pe furnizorii de furaje ai fermierilor din UE, care se confruntă cu costuri mai mari. Totuși, exporturile Ucrainei rămân mult sub nivelul lor uzual, iar țara ar putea rămâne fără spațiu de depozitare pentru următoarea recoltă, dacă nu se vor construi silozuri temporare, citează Rador.