Rusia reduce cu 40 % livrările de gaz către Germania prin conducta de la Marea Baltică, Nord Stream 1. Compania energetică Gazprom a anunțat, marți, că doar 100 de milioane de metri cubi de gaz pe zi pot fi garantate în locul obișnuitelor 167 de milioane de metri cubi. Este o veste care vine înaintea prezumtivei vizite la Kiev a cancelarului german, Olaf Scholz.

Conducte de gazeFoto: AGERPRES

Motivele invocate de companie sunt „întârzieri ale lucrărilor de reparații” și faptul că, momentan, nu există compresoare ale Siemens, la punctul de plecare al conductei, dupa cum notează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A cui e vina?

Concret, Gazprom a explicat că doar trei compresoare de gaz pot fi utilizate în prezent la stația de compresoare Portovaya, de la punctul de plecare al conductei, deoarece alte unități de pompare de gaz de la Siemens nu au fost returnate din reparații, la timp.

În plus, la stația de compresoare au fost constatate defecțiuni tehnice ale motoarelor, motiv pentru care a fost primit un ordin de la autoritatea de reglementare Rostechnadzor, pentru interzicerea temporară a activității.

Întrebat de Berliner Zeitung, un purtător de cuvânt al Agenției Federale de Rețea și o purtătoare de cuvânt a Ministerului Federal al Economiei au spus că vor monitoriza situația mai îndeaproape și vor examina faptele.

Securitatea aprovizionării este garantată în prezent, s-a mai precizat.

Conducta Nord Stream, pusă în funcțiune în 2011, este gazoductul de cea mai mare capacitate, între Rusia și Germania. Se întinde de la Vyborg-ul rusesc, pana la Lubmin, din Mecklenburg-Pomerania de Vest. Potrivit companiei care o operează, în 2021 au fost exportate din Rusia în Europa 159,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale, prin acest gazoduct.

Gazprom Germania în impas

Livrările rusești de gaze naturale în Europa au scăzut semnificativ de când sancțiunile europene împotriva Moscovei au intrat în vigoare, din cauza intervenției militare în Ucraina. De asemenea, Gazprom a întrerupt aprovizionarea mai multor clienți europeni, pentru că au refuzat să plătească gazul în ruble.

Pentru a asigura aprovizionarea cu gaze în Germania, guvernul federal sprijină compania Gazprom Germania, cu miliarde de euro. Ministerul Federal al Economiei a anunțat că împrumutul va evita insolvența. Potrivit informațiilor din cercurile guvernamentale, suma vizată este între nouă miliarde și zece miliarde de euro, relatează N-TV.de.

Gazprom Germania GmbH a aparținut inițial grupului rus Gazprom, dar se află sub tutela Agenției Federale de Rețea, de la începutul lunii aprilie. La mijlocul lunii mai însă, Rusia a impus sancțiuni Gazprom Germania și aproape tuturor filialelor acesteia, determinând compania să intre in „dificultăți financiare”.