Compania energetică rusă Gazprom a anunțat marți că a fost redus debitul de gaze naturale către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 din cauza întârzierii unor lucrări de reparații, potrivit Reuteres.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Gazprom nu mai exportă gaze naturale prin Polonia via gazoductul Yamal-Europe după sancțiunile impuse de Moscova împotriva operatorului EuRoPol Gaz, care deține secțiunea polonă a gazoductului. Fluxul de gaze naturale curge via Yamal-Europe dinspre Germania spre Polonia.

Luna trecută, Ucraina a suspendat debitul de gaze naturale rusești printr-unul din punctele sale de tranzit spre Europa, tăind astfel o treime din gazele naturale livrare de Rusia Europei prin Ucraina.

Gazprom a precizat marți că a limitat livrările de gaze prin gazoductul submarin Nord Stream 1 la 100 de milioane de metri cubi pe zi, față de 167 de milioane de metri cubi câți erau livrați până acum, din cauza întârzierii cu care firma Siemens a returnat echipamentele trimise de Gazprom pentru reparații.

"Din cauza întârzierilor privind returnarea unităților de compresoare de gaze trimise la Siemens pentru reparații... și din cauza unor defecțiuni tehnice la motoare, numai trei compresoare de gaz sunt utilizate în prezent la stația Portovaya", a declarat Gazprom.

Nu este foarte clar dacă Siemens AG sau Siemens Energy a efectuat reparațiile, dar niciuna dintre companii nu a răspuns Reuters pentru un comentariu.

Citește și: