Occidentul „s-a împușcat în cap” din cauza tentativelor de a limita importurile de gaze naturale și petrol din Rusia ca urmare a declanșării „operațiunii militare speciale” în Ucraina, a declarat miercuri Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe de la Moscova, citată de Reuters.

Maria ZaharovaFoto: TASS / Profimedia Images

Zaharova a mai spus că parteneriatul strategic al Rusiei cu China a rezistat tentativelor Occidentului de a semăna dezbinare în timp ce Statele Unite și aliații săi europeni și-au distrus relațiile cu Moscova.

„Livrările de energie cresc constant: China știe ce vrea și nu se împușcă în picior. Dar la vest de Moscova, ei se împușcă în cap”, le-a mai spus Maria Zaharova reporterilor.

„Occidentul s-a izolat de noi”, a acuzat ea, adăugând că Uniunea Europeană se află pe o cale „sinucigașă” din cauza tentativelor de a-și diversifica importurile energetice în detrimentul gazelor naturale și a petrolului rusesc.

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume după Arabia Saudită și cel mai mare exportator de gaze naturale.

Rusia se întoarce cu fața spre Asia ca urmare a sancțiunilor occidentale

Comentariile Mariei Zaharova vin în contextul în care președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping au convenit în cadrul unei convorbiri telefonice să extindă cooperarea în domeniul energetic, financiar și industrial, „ținând cont de situația economică globală care a devenit mai complicată din cauza politicii de sancțiuni ilegitime a Occidentului”, potrivit Kremlinului.

Zaharova a mai afirmat că „resursele diplomatice” ale Rusiei au fost deja redirecționate din statele europene, SUA și Canada către Asia, Africa și fostele state din URSS care și-au câștigat independența după destrămarea acesteia.

Președintele rus Vladimir Putin afirmă că relațiile dintre Moscova și Beijing sunt la cel mai ridicat nivel din istoria celor două țări și laudă parteneriatul strategic menit să combată influența Statelor Unite.

La începutul lunii iunie UE a adoptat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei de la declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie, acesta vizând un embargo asupra importurilor de petrol din Rusia.

Președintele american Joe Biden a anunțat încă de pe 8 martie că SUA vor interzice toate importurile de petrol și gaze naturale din Rusia ca urmare a invadării Ucrainei la ordinul lui Putin, în timp ce Canada a impus un embargo la adresa importurilor de țiței rusesc și mai devreme, pe 28 februarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 112-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.