O sursă din industria rusă a apărării a declarat pentru agenția de presă de stat rusă TASS că Marina Rusiei nu va achiziționa încă 6 corvete/nave de patrulare din clasa Project 22160, așa cum era inițial planificat, din cauza performanțelor slabe ale acestora din timpul războiului, inclusiv a problemelor legate de navigabilitate, blindaje insuficiente, motoare nefiabile și apărare antiaeriană deficitară.

Corvete din clasa Proiect 22160 Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia Images

Marina Federației Ruse va refuza să achiziționeze o serie suplimentară de șase nave de patrulare (corvete) din clasa Proiect 22160 din cauza discrepanței dintre caracteristicile lor tactice și realitatea demonstrată în utilizarea lor în condițiile de luptă din timpul „operațiunii speciale” din Ucraina, relatează o sursă din complexul militar-industrial citată de agenția de presă de stat rusă TASS.

„Seria navelor de patrulare a proiectului 22160 nu va fi continuată și se va încheia cu livrarea ultimei corvete din serie către Flota Mării Negre anul viitor”, a spus interlocutorul agenției, menționând că Marina Rusă intenționează să abandoneze cele șase unități suplimentare ce puteau fi comandate. Motivul renunțării ar fi fost discrepanța demonstrată dintre calităţile lor tactice şi tehnice și condițiile de operare în luptă.

Sursa Tass a explicat că marinarii militari ruși nu sunt destul de mulțumiți de caracteristicile și echipamentele corvetelor testate în timpul utilizării lor în luptă - navigabilitate insuficientă, blindaje ușoare și vulnerabilitatea propulsoarelor, precum și soluții antiaeriene deficitare.

Rusia va pune pe punțile actualelor nave sisteme terestre de rachete antiaeriene

TASS mai menționează că nu are informații oficiale în acest sens.

În urmă cu câteva zile, o altă sursă Tass declara că patru dintre aceste corvete de la Marea Neagră din proiectul 22160 ("Vasili Bykov", "Dmitri Rogachev", "Pavel Derzhavin" și "Serghey Kotov"), ținând cont de experiențele din timpul operațiunii speciale, vor primi un „upgrade” pentru a-și consolida sistemul de apărare anti-aeriană.

Mai exact, la bordul acestor nave va fi ambarcat și fixat pe puntea heliport sisteme mobile terestre antiaeriene de tipul „Tor-M2KM”.

Printre cele mai noi nave din Flota Mării Negre a Rusiei

Navele de patrulare echivalente cu niște corvete din clasa Patrol 22160 au fost contractate de Rusia pentru flota Mării Negre încă dinainte de conflictul inițial cu Ucraina în 2014. Din 2014 navele au intrat în construcție la șantierele navale Zelenodolsk și Zaliv.Navele sunt printre cele mai noi și moderne din cadrul Flotei Mării Negre a Federației Ruse.

Contractul pentru ele vizau o serie inițială de șase nave, cu planuri serioase pentru continuarea comenzii cu alte șase unități. Momentan în inventarul flotei rusești se găsesc patru astfel de corvete, cu ultimele două urmând a fi livrate anul acesta și în 2023.

Corvetele Project 22160 au o lungime de 94 de metri și un deplasament de 1.300-1.700 de tone, în funcție de echipare. Navele au un echipaj de 80 de marinari, au o autonomie de 6.000 de mile marine, o viteză maximă de circa 30 de noduri și pot ieși în larg pentru perioade neîntrerupte de câte 60 de zile.

Din punct de vedere al armamentului de la bord navele au un tun AK176 de calibru 76mm, pot transporta în lansatoare verticale până la opt rachete de croazieră Kalibr. Sistemul de apărare antiaeriană al navei este format din opt lansatoare portabile (Manpads) Igla-S sau Verba și două tunuri de 14,5mm MTPU-1, susține TASS. Navele mai au și hangare pentru elicoptere și drone Ka-27PS/Ka-29.

---

Urmărește ultimele evoluții din a 112-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.