Doi americani care luptă alături de forțele ucrainene la nord de Harkov, în Ucraina, sunt dați dispăruți de aproape o săptămână și există temeri că ar fi putut fi capturați de forțele ruse, potrivit familiilor lor și a unui coleg de luptă, relatează CNN.

Razboi UcrainaFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia Images

Bărbații sunt Alexander John-Robert Drueke, 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama, și Andy Tai Ngoc Huynh, 27 de ani, din Hartselle, Alabama.

Un bărbat care a dorit să rămână anonim din motive de securitate, care este sergent al trupei, a oferit pentru CNN fotografii cu pașapoartele ambilor bărbați și ștampilele lor pentru intrarea în Ucraina.

Bărbatul a spus că unitatea lor lupta sub comanda celei de-a 92-a brigăzi mecanizate a Ucrainei pe 9 iunie, lângă orașul Izbytske.

El a spus că Drueke și Huynh au dispărut în timpul bătăliei, iar misiunile ulterioare de căutare au fost fără succes. O postare de a doua zi pe un canal de propagandă rusesc de pe Telegram susținea că doi americani au fost capturați lângă Harkov.

„A fost un haos absolut”, a spus el pentru CNN. „Erau peste o sută de infanteriști care înaintau spre pozițiile noastre. Am avut un T72 care trăgea asupra oamenilor de la 30, 40 de metri distanță.”

Bunny Drueke, mama lui Alex, a declarat pentru CNN că „se presupune că sunt prizonieri de război, dar acest lucru nu a fost confirmat”. Ea a spus că Ambasada SUA în Ucraina nu a putut verifica dacă fiul ei a fost capturat.

„Nu au putut verifica dacă a fost luat de ruși. Tot ceea ce pot verifica ei este că el este dat dispărut în acest moment”, a spus ea. „Ei rămân în legătură strânsă cu mine și am toată încrederea că lucrează la situație.”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, a dat de înțeles că toți străinii care luptă de partea Ucrainei care sunt capturați vor avea aceeași soartă ca cei doi britanici și cetățeanul marocan care au fost condamnați la moarte.

Condamnările la moarte primite de cei doi britanici și cetățeanul marocan care au fost capturați de forțele pro-ruse în timp ce luptau în Ucraina vor constitui un „exemplu clar pentru alți soldați” care luptă de partea ucrainenilor, a spus ea.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat miercuri că „au cunoştinţă de rapoarte neconfirmate despre doi cetăţeni americani capturaţi în Ucraina”.

„Monitorim îndeaproape situația și suntem în contact cu autoritățile ucrainene”, a spus purtătorul de cuvânt. „Din cauza unor considerente de confidențialitate, nu avem alte comentarii.”

Urmărește ultimele evoluții din a 112-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.