Condamnările la moarte primite de cei doi britanici și cetățeanul marocan care au fost capturați de forțele pro-ruse în timp ce luptau în Ucraina vor constitui un „exemplu clar pentru alți soldați” care luptă de partea ucrainenilor, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, care se referă la ei încă o dată ca fiind mercenari, scrie BBC.

Maria ZakharovaFoto: mid.ru

Aiden Aslin și Shaun Pinner au fost capturați luptând cu armata ucraineană și judecați ca mercenari de Curtea supremă a Republicii Populare Donețk.

Aceștia au fost judecați în autoproclamata Republică Populară Donețk - o regiune separatistă pro-rusă din estul Ucrainei - alături de un al treilea bărbat, cetățeanul marocan Saaudun Brahim.

Guvernul Regatului Unit și procurorul general al Ucrainei au declarat că sentințele încalcă Convențiile de la Geneva.

Ambii bărbați locuiau deja în Ucraina la momentul invaziei ruse, iar familiile lor spun că toți au fost contractați să lupte pentru Ucraina.

Pe 9 iunie, cei doi combatanți britanici și un marocan capturați de ruși în estul Ucrainei au fost condamnați la moarte de separatiști.

„Curtea supremă a Republicii Populare Donețk i-a condamnat la moarte pe britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner și pe marocanul Brahim Saadoun, acuzați că au participat la lupte ca mercenari”, a transmis agenția oficială de presă rusă TASS.

Marea Britanie s-a declarat joi „profund îngrijorată” după anunțul privind condamnarea la moarte a doi combatanți britanici de către separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

„Suntem evident profund îngrijorați de acest lucru. Am spus în mod repetat că prizonierii de război nu trebuie exploatați în scopuri politice”, a afirmat un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson, în timp ce șefa diplomației britanice Liz Truss a denunțat un „simulacru de judecată, fără nicio legitimitate”.

Urmărește ultimele evoluții din a 112-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.