Michael McFaul, unul dintre foștii ambasadori americani la Moscova, critică dur atitudinile împăciuitoare față de Rusia și președintele Vladimir Putin, comparându-le cu atitudinile unora în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Fostul ambasador american Michael McFaulFoto: Tom Williams / Associated Press / Profimedia Images

„Mă întreb cum mi-ar fi arătat Twitter-ul în timpul celor mai întunecate zile ale celui de-al Doilea Război Mondial?”, întreabă el retoric într-o postare făcută pe rețeaua de socializare.

„'Permiterea anexării este preferabilă continuării războiului.' 'Ocupația nu este atât de rea; unii germani sunt simpatici.' 'Păi, Statele Unite i-au provocat pe japonezi.' 'Nu îl faceți de râs pe Hitler'”, a ironizat acesta unele atitudini din Occident față de războiul din Ucraina.

Deși nu îl menționează explicit pe președintele francez Emmanuel Macron, ultima parte a mesajului său pare o referință directă la afirmațiile făcute de acesta pe 4 iunie potrivit cărora este „vital” ca Rusia să nu fie umilită în Ucraina.

Fostul ambasador american îl critică pe Emmanuel Macron

De altfel, McFaul a reacționat chiar a doua zi la declarațiile liderului francez, notând într-o postare făcută în data de 5 iunie că Macron ar trebui să își joace rolul de mediator pentru a obține oprirea luptelor din Ucraina, nu să aștepte încheierea lor.

Macron a reiterat miercuri, în timpul vizitei sale în România, că Rusia nu trebuie umilită, afirmând că discuțiile cu țara condusă de Vladimir Putin sunt o chestiune de „bun simț”.

Într-o altă postare făcută în luna aprilie, fostul ambasador american a catalogat drept „foarte ciudată” logica lui Macron de a refuza să numească drept „genocid” atrocitățile comise de forțele armate ruse la Bucha și în numeroase alte localități din Ucraina.

Michael McFaul a fost ambasadorul SUA la Moscova între 2012 și 2014, el ocupând mai multe posturi diplomatice de-a lungul carierei sale.

În prezent acesta este profesor la Universitatea Stanford unde ocupă de asemenea funcția de director al Institutului pentru Studii Internaționale din cadrul departamentului de științe politice al prestigioasei universități americane.

Urmărește ultimele evoluții din a 112-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.