Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că este vital ca Rusia să nu fie umilită, astfel încât, atunci când luptele din Ucraina se vor opri, să se poată găsi o soluție diplomatică, adăugând că el crede că Parisul va juca un rol de mediator pentru a pune capăt conflictului, transmite Reuters.

Vladimir Putin si Emmanuel MacronFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Macron a încercat să mențină un dialog cu președintele rus Vladimir Putin de la invazia Moscovei în Ucraina în februarie.

Poziția sa a fost criticată în repetate rânduri de unii parteneri estici și baltici din Europa, deoarece aceștia consideră că subminează eforturile de a-l presa pe Putin să se așeze la masa negocierilor.

„Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele se vor opri să putem construi o rampă de ieșire prin mijloace diplomatice", a declarat Macron într-un interviu acordat unor ziare regionale publicat sâmbătă.

„Sunt convins că este rolul Franței să fie o putere de mediere", a adăugat el.

„I-am spus că face o greșeală istorică și fundamentală”

Macron a vorbit cu Putin în mod regulat după invazie, ca parte a eforturilor de a obține o încetare a focului și de a începe o negociere credibilă între Kiev și Moscova.

„Cred, și i-am spus, că face o greșeală istorică și fundamentală pentru poporul său, pentru el însuși și pentru istorie", a spus Macron.

Franța a sprijinit Ucraina din punct de vedere militar și financiar, dar până acum Macron nu a fost la Kiev pentru a oferi un sprijin politic simbolic, la fel ca alți lideri UE, lucru pe care Ucraina și-a dorit să îl facă. Macron a spus că nu exclude posibilitatea de a merge.

Parisul trimite arme ofensive, inclusiv tunuri obuziere Cezar luate din stocurile armatei franceze. Macron a declarat că le-a cerut producătorilor de arme să accelereze producția.

-----------