Luptele au continuat sâmbătă în Severodonețk, principala țintă actuală a forțelor rusești, după ce ucrainenii au anunțat că au recâștigat circa 20% din oraș, iar guvernatorul regional a spus că, realist vorbind, orașul nu va cădea în următoarele două săptămâni, chiar dacă rușii au început să aducă întăriri. Bombardamentele rusești au continuat în mai multe localități din nordul și estul Ucrainei, iar biserica de lemn a unei renumite mănăstiri ortodoxe din estul Ucrainei a fost distrusă în urma atacurilor forțelor ruse.

Școală distrusă de bombardamente în regiunea Harkov din estul UcraineiFoto: Ken Cedeno / UPI / Profimedia Images

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 101 a războiului din Ucraina:

07:30Relatarea LIVE a evenimentelor privind invazia rusă s-a mutat duminică dimineață aici.

23:30Forţele ucrainene încearcă să restabilească „controlul deplin” asupra Severodoneţk - a afirmat sâmbătă primarul acestui oraş cheie din estul Ucrainei, Oleksandr Striuk.

„A existat un oarecare succes” al trupelor ruse, care „au reuşit să intre în oraş şi să ocupe o bună parte din el, împărţindu-l în două. Dar armata noastră a reuşit să se redistribuie, să construiască o linie de apărare. În prezent, se face totul pentru a restabili controlul deplin al Ucrainei” asupra oraşului, a declarat primarul din Severodoneţk, Oleksandr Striuk, într-un interviu televizat.

23:10 SUA și-au exprimat sprijinul pentru investigațiile internaționale privind crimele de război comise în Ucraina, a anunțat sâmbătă ambasada SUA la Kiev, citată de The Guardian.

Și ambasadoarea SUA la Kiev, Bridget Brink, care a mers la Borodianka, a transmis un mesaj în care condamnă „comise în războiul brutal al Rusiei".

22:33Moscova se așteaptă la o creștere mare a profitului din exporturile de energie în 2022, în pofida sancțiunilor Occidentului - Lavrov

Atacuri ale rușilor cu rachete balistice Tochka-U în patru localități din Donbas

22:03Rușii au lovit sâmbătă cu rachete balistice Tochka-U patru localități din Donbas, informează Statul major al forțelor armate ucrainene într-o postare pe Facebook.

Potrivit sursei citate, rachetele ruse au vizat zone din Bahmut, Kramatorsk, Kostiantinivka și Lisiciansk.

Statul Major ucrainean mai informează că armata rusă a lansat atacuri aeriene și asupra orașelor Sloviansk și Soledar, din regiunea Donețk.

21:30Un concert de muzică clasică din Sankt Petersburg, sub bagheta unui dirijor de renume internațional, Vassily Sinaisky, a fost anulat după ce acesta a fost defăimat de către susținătorii lui Putin pentru că a condamnat războiul din Ucraina, potrivit BBC.

Pe site-ul oficial al Filarmonicii Academice din Sankt Petersburg se precizează că spectacolul din această seară a fost anulat din cauza „stării de sănătate” a lui Sinaisky.

Prin acest concert urma să fie marcată cea de-a 140-a aniversare a orchestrei.

Siteul Kommersant notează că Sinaisky a fost atacat pe rețelele de socializare după ce a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, iar contestatarii lui au cerut anularea concertului.

Într-o declarație postată pe site-ul unei orchestre cehe, dirijorul spunea, în 28 februarie: „Evenimentele prezente par o invazie ticăloasă într-un stat suveran, care provoacă doar durere și tragedie pentru mii de oameni”.

21:20Răspunsul Papei Francisc pentru un copil ucrainean care l-a întrebat când va merge în Ucraina

20:42 Decizia Uniunii Europene de a extinde sancțiunile împotriva miliardarului rus Andrei Melnichenko și asupra soției sale, Aleksandra Melnichenko, este „irațională”, deoarece aceasta nu a deținut niciodată cetățenia rusă și nici nu a locuit în Rusia, a declarat sâmbătă un reprezentant al cuplului, citat de Reuters.

Aleksandra Melnichenko, care s-a născut la Belgrad și are cetățenie sârbă și croată, va „contesta vehement decizia nefericită împotriva ei”, a spus reprezentantul celor doi soți.

Reuters a scris luna trecută că oligarhul rus Andrei Melnicenko a cedat soţiei sale două dintre cele mai mari companii de cărbune şi de îngrăşăminte din lume cu o zi înainte de a fi sancţionat de Uniunea Europeană. Melnicenko, care şi-a construit averea în anii care au urmat căderii Uniunii Sovietice în 1991, a renunţat la participaţiile sale la producătorul de cărbune SUEK AO şi la grupul de îngrăşăminte EuroChem Group AG pe 8 martie, în ziua în care a împlinit 50 de ani, lăsând-o pe soţia sa, Aleksandra Melnicenko, proprietară efectivă a companiilor, a scris Reuters.

Bombardamente puternice în mai multe așezări din nordul și estul Ucrainei

20:33 Pe lângă bătălia intensă pentru orașul din Severodonețk, atacurile rusești continuă în multe alte zone din Ucraina, potrivit informațiilor furnizate sâmbătă seară de către Armata ucraineană, scrie BBC.

Conform Armatei Ucrainei, forțele ruse au bombardat sâmbătă așezările din nordul regiunilor Sumi și Cernihiv, în timp ce atacurile sistematice au continuat și asupra pozițiilor ucrainene din zona Harkiv.

În estul regiunii Donețk, au avut loc atacuri cu artilerie și grenade propulsate de rachete în mai multe zone, precum și atacuri aeriene asupra orașelor Soledar și Slovyansk.

De asemenea, forțele ruse au lansat atacuri aeriene și în regiunea Zaporojie.

20:20 Moscova susține că unități militare ucrainene se retrag din Severodoneţk

„Unități ale armatei ucrainene, suferind pierderi critice în timpul luptelor pentru Severodoneţk (până la 90% în mai multe unităţi), se retrag spre Lisiciansk”, un oraș important vecin, situat de cealaltă parte a râului Doneţ, a afirmat Ministerul rus Apărării într-un comunicat, fără a oferi însă nicio informație cu privire la numărul militarilor ucraineni care s-ar retrage spre Lisiciansk.

Ministerul rus mai afirmă în acest comunicat că ucrainenii ar fi „ordonat unui grup tactic mixt să mineze rezervoare ce conţin azot şi acid azotic în uzina Azot” (fabrica de îngrăşăminte chimice Azot). Mai exact, Moscova susține că armata ucraineană vrea să explodeze cuvele cu produse chimice pentru a contamina zona şi a „întârzia” ofensiva trupelor ruse.

19:42Prima reacție a lui Vladimir Putin după ce SUA au decis să trimită noi arme Ucrainei

Putin a susținut într-un interviu la televiziunea rusă că forţele antiaeriane rusești au doborât zeci de „arme” livrate Ucrainei de alte state şi că „le sparg ca pe nuci”.

19:16Forțele ruse au capturat cea mai mare parte a orașului Severodonețk, însă armata ucraineană îi împinge înapoi, spune gvernatorul regiunii Lugansk, Sergeri Gaidai, citat de The Guardian.

„Armata rusă, după cum înțelegem, își concentrează toată puterea, toate rezervele în această direcție”, a spus Gaidai, care vineri afirma că trupele ucrainene au reușit să recâștige o cincime din oraș. Cu toate acestea, armata Rusiei a susținut că unele unități militare ucrainene se retrăgeau din oraș.

Serviciul de presă al biroului prezidențial al Ucrainei a transmis că „luptele de stradă” continuă la Severodonețk și că „operațiuni de asalt sunt în curs” într-o zonă industrială a orașului, relatează AFP.

Zelenski spune că mănăstirea din Sviatigorsk a mai fost bombardată o dată în cursul săptămânii, fiind uciși 4 călugări

19:11"Stop Putin", "Stop războiului" - câteva sute de persoane au protestat la Londra

18:35"Artileria rusă a lovit din nou astăzi Lavra din Sviatigorsk", în regiunea Doneţk, una dintre principalele mănăstiri ortodoxe din Ucraina, a scris preşedintele Zelenski pe Telegram, postând o înregistrare video cu Schitul Tuturor Sfinţilor în flăcări.

Preşedintele Ucrainei a amintit că mănăstirea a mai fost lovită săptămâna aceasta de bombardamente ruse, "care au ucis patru călugări şi au rănit grav alţi patru".

El a spus că aproximativ 300 de persoane, inclusiv 60 de copii, se adăposteau în mănăstire și a cerut UNESCO să excludă Rusia din organizație, ca răspuns la atacurile sale asupra patrimoniului cultural din Ucraina.

18:27Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO ar pune Rusia într-o poziție militară dificilă în Marea Baltică, spune șeful statelor majore reunite ale armatei americane, generalul Mark Milley, citat de The Guardian.

Aderarea celor două țări la alianța militară ar însemna că coasta Mării Baltice, cu excepția unor fâșii scurte din jurul orașelor rusești Kaliningrad și Sankt Petersburg, va fi încercuită de state NATO, relatează Reuters.

Prin urmare, ar fi foarte problematic pentru Rusia din punct de vedere militar și foarte avantajos pentru NATO.

„Marea Baltică este foarte importantă din punct de vedere strategic, este una dintre marile căi maritime ale lumii”, a adăugat Milley.

Ucraina și Rusia au schimbat trupurile unor soldați uciși în lupte

18:01 Ucraina și Rusia au efectuat un schimb de trupuri ale unor soldați uciși în lupte - informează The Kyiv Independent

Ministerul Reintegrării (regiunii Donbas) din Ucraina a precizat că schimbul a avut loc în data de 2 iunie, pe linia frontului din regiunea Zaporojie.

Cele două tabere au făcut schimb de câte 160 de soldați uciși.

17:35Replica tăioasă a Ucrainei după ce Macron a susținut că Rusia nu trebuie umilită

16:51Rusia îi convoacă pe șefii redacțiilor americane din Moscova și amenință cu „cele mai drastice măsuri”

16:48Brigada internațională de voluntari a Ucrainei a anunțat sâmbătă moartea a patru militari voluntari străini care luptau cu forțele ruse, scrie The Guardian. Cei patru erau din Germania, Olanda, Australia și Franța.

Ministerul rus al Apărării susținea joi că a „eliminat sute de mercenari străini în Ucraina”, adăugând că 3.500 de luptători străini s-ar afla în prezent în Ucraina.

Importantă mănăstire din Donețsk, în flăcări după ce a fost lovită de bombardamentele rusești

16:38Trei persoane au fost ucise, iar alte patru au fost rănite sâmbătă în urma atacurilor lansate de forțele ruse asupra unor zone rezidențiale din Nikolaev, potrivit primarului Oleksandr Sienkevych, citat de CNN. Două dintre victime au murit pe loc, iar cea de a treia a decedat în drum spre spital. „Medicii se luptă pentru viața lor”, a spus Sienkevych despre ceilalți patru răniți.

În urma bombardamentelor rusești au fost avariate trei clădiri înalte.

15:43 Principalul aeroport din Sri Lanka a dat sâmbătă asigurări că nu guvernul țării se află în spatele deciziei de a bloca la sol un avion al companiei ruse Aeroflot

15:31 Guvernatorul regiunii Bryansk, din vestul Rusiei, a declarat sâmbătă că un bărbat a fost rănit ușor de șrapnel și două case au fost incendiate după ce forțele ucrainene au efectuat lovituri asupra unui sat.

Alexander Bogomaz a spus că bărbatul a fost tratat într-un spital local.

Rusia a acuzat Ucraina de mai multe ori în ultimele trei luni de atacuri sporadice asupra regiunilor sale de frontieră, inclusiv în Bryansk.

15:18 Lavra Sviatohirsk, o veche și cunoscută mănăstire ortodoxă din localitatea ucraineană Sviatohirsk, a luat foc, sâmbătă, în urma bombardamentelor rusești, conform CNN. Incendiul a cuprins clădirea principală a mănăstirii din lemn cunoscută drept Schitul Tuturor Sfinților din orașul Sviatohirsk din estul Ucrainei, a anunțat Biserica Ortodoxă ucraineană într-un comunicat. Biserica era construită în 1526.

Zelenski cere primarilor americani să rupă legăturile de „înfrățire” cu orașele rusești

14:57 Zelenski a cerut primarilor din SUA să pună capăt legăturilor de „înfrățire" dintre orașele americane și cele rusești:

„Ce vă oferă aceste conexiuni? Probabil că nimic. Dar ele oferă Rusiei posibilitatea de a spune că nu este izolată, chiar și după ce a început un astfel de război"

14:36Trei civili au fost uciși de o mină instalată de armata rusă pe o plajă din satul ocupat Lazyrne din regiunea Herson, scrie The Kyiv Independent. Parchetul a anunțat că a început o anchetă preliminară pentru crime de război.

14:35 Zelenski a luat cuvântul în cadrul prezentării platformei United24 de la Washington, afirmând că „ruinele sunt tot ceea ce au lăsat rușii în urmă” și a făcut apel la donații internaționale pentru a ajuta la reconstrucția orașelor distruse.

„Oamenii trebuie să aibă unde să se întoarcă. În acest moment. Astăzi. Acesta este motivul pentru care am inițiat platforma specială United24. Nu este vorba doar de strângerea de fonduri. Este, de asemenea, una dintre modalitățile de a dovedi Rusiei că răul nu va învinge”, a declarat Zelenski.

Kievul a anunțat lansarea inițiativei globale United24 în luna mai. Pe site-ul său, platforma este prezentată ca fiind „principalul loc de colectare a donațiilor caritabile" pentru Ucraina.

Ce pierderi ar fi avut până acum trupele lui Putin

14:27 Estimarea de sâmbătă de la armata ucraineană privind pierderile părții ruse:

14:19 Țările UE vor putea utiliza banii proveniți din fondul de redresare al Uniunii, creat pentru a sprijini creșterea economică post-pandemică, pentru a-și spori capacitatea de producție de gaze naturale lichefiate (GNL), a declarat sâmbătă comisarul european Paolo Gentiloni.

De la invazia Rusiei în Ucraina, țările UE au făcut eforturi pentru a-și reduce dependența de importurile de gaze rusești.

Construirea de noi infrastructuri pentru a importa gaze naturale lichefiate suplimentare face parte din strategia UE.

14:15Sute de oameni fug zilnic din orașul Sloviansk din estul Ucrainei, numărul evacuărilor aproape dublându-se în această săptămână, a declarat sâmbătă șeful administrației militare a orașului, Vadym Lyakh, citat de CNN.

El a precizat că între 70 până la 100 de persoane reușesc să plece zilnic mergând în orașul Dnipro, iar până la 200 de oameni reușesc să fugă în alte părți ale Ucrainei, numărul celor care părăsesc orașul fiind „în creștere”.

Oficialul ucrainean a mai spus că numărul celor care fug din Sloviansk a crescut și în urma atacului cu rachete de marți, în urma căruia trei oameni au fost uciși.

Macron: Este vital să nu umilim Rusia

13:49 Cetățenii ruși care încearcă să obțină online permisiunea de a intra în Mexic primesc un mesaj de refuz în limba ucraineană, potrivit Nexta TV.

13:45 Imagini apărute pe Twitter arată cum este distrus un camion de aprovizionare rusesc de o mină, fiind posibil vorba de o mină antitanc DM22 dintre cele date de Germania Ucrainei. Berlinul a furnizat 1.600 de DM22, un tip neobișnuit de mină off-route (din afara traseului) ce trage cu o rachetă din lateral când este călcat declanșatorul cu fibră optică.

13:38 O navă trimisă pentru a încărca metal și a-l transporta în Rusia a intrat în portul ucrainean Mariupol, a anunțat agenția de presă TASS, citând un reprezentant al autorității portuare.

Nava este a doua ce vine în Mariupol de când Rusia a finalizat capturarea orașului, luna trecută.

La începutul acestei săptămâni, o altă navă a plecat din Mariupol spre Rusia cu o încărcătură de metal. Ucraina a declarat că aceste transporturi reprezintă jafuri.

13:05 Ucraina vrea să-și consolideze pozițiamilitară cu ajutorul noilor livrări de arme din partea Occidentului înainte de a relua tratativele de pace cu Rusia, a declarat negociatorul ucrainean David Arakhamia.

„Forțele noastre armate sunt pregătite să folosească (noile arme)... și apoi cred că putem iniția o nouă rundă de discuții de pe o poziție consolidată", a declarat el la televiziunea națională ucraineană.

13:01 Emmanuel Macron a declarat că este vital ca Rusia să nu fie umilită: I-am spus lui Putin că a făcut o greșeală fundamentală.

Rușii spun că au doborât un avion ucrainean ce transporta armament

12:19 Noi declarații ale guvernatorului din Lugansk: Forțele rusești aruncă în aer podurile de peste râul Siversky Doneț pentru a împiedica Ucraina să aducă întăriri militare și să livreze ajutoare civililor din Severodonețk

Într-o emisiune televizată, Gaidai a afirmat că armata ucraineană continuă să își mențină pozițiile în interiorul orașului și că respinge forțele rusești în mai multe locuri.

12:14 Ministerul rus al Apărării a declarat că a doborât un avion de transport militar ucrainean care transporta arme și muniții în apropierea portului Odesa de la Marea Neagră.

Rachetele rusești ar fi lovit, de asemenea, un centru de pregătire a artileriei din regiunea ucraineană Sumî, unde lucrau instructori străini, a afirmat ministerul.

De asemenea, acesta a susținut că un alt atac cu rachete a distrus un avanpost al „mercenarilor străini" din regiunea Odesa. (Guardian)

12:03De la începerea războiului, 4.356 de ucraineni au depus cereri de azil în România, conform datelor transmise sâmbătă de Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, din 18 martie şi până în prezent au fost emise 35.186 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare, 588 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 51%.

11:39 Noi imagini cu o lovitură ucraineană dată cu un sistem Stugna-P contra unui blindat rusesc, un tip de atac ce pare să fi devenit o obișnuință pentru forțele de apărare:

Rușii au aruncat în lupta pentru Severodonețk toate rezervele lor

11:11 Bătălia continuă pe străzile din Severodonețk, iar rușii au aruncat în luptă toate rezervele lor, a spus guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai

10:56 De la declanşarea războiului, în 24 februarie, până vineri, la ora 24,00, în România au intrat 1.114.327 de cetăţeni ucraineni, potrivit Poliției Române de Frontieră. În ultimele 24 de ore, au intrat în România 7.972 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 0,7% faţă de ziua precedentă.

10:53 Dmitri Shkrebets, tatăl unui recrut care a murit pe crucișătorul „Moskva", este acuzat de „terorism".

El a declarat că forțele de ordine au venit la el și i-au luat laptopul „pentru examinare". Aceștia i-au spus că în numele său au fost trimise email-uri cu amenințări cu bombă. (Nexta TV)

10:46 Ministerul britanic al apărării: Rusia folosește în Donbas o combinație de lovituri de artilerie și bombardamente aeriene ce a fost un factor cheie în succesele tactice recente

10:41 Cât ar mai putea dura războiul declanșat de Vladimir Putin? Predicția Ucrainei

10:30EXCLUSIV De ce se întorc ucrainenii acasă, în plin război? O fostă refugiată, repatriată în Lviv: „Noi trebuie să dezvoltăm acest loc, să ne creștem copiii și să fim fericiți”

Miliardar rus: Putin crede că Occidentul va obosi, iar el va câștiga

10:17 Un Su-25 al armatei ruse a reușit să aterizeze după ce a fost lovit cu o rachetă trasă dintr-un lansator portabil al forțelor ucrainene:

10:12 Vladimir Putin se pregătește de un lung război de uzură în Ucraina și crede că Occidentul va obosi, iar el va câștiga, a spus un miliardar rus pentru Washington Post.

09:49 UE condamnă ferm decizia Moscovei de a oferi cetățenia rusă locuitorilor din regiunile ucrainene Herson și Zaporojie, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-un comunicat.

Uniunea Europeană „nu va recunoaște aceste pașapoarte", se arată în comunicat.

UE „condamnă, de asemenea, încercările de a introduce rubla rusă ca monedă paralelă cu grivna ucraineană" și "de a schimba limba de predare în școlile din aceste părți ale regiunilor Herson și Zaporojie", a declarat Borrell.

ISW: Armata 35 rusă, făcută praf în pădurile din Izium

09:18Ucraina a semnat un acord cu compania americană Westinghouse pentru aprovizionarea cu combustibil a tuturor centralelor sale atomice, cu scopul de a pune capăt dependenţei Kievului de livrările din Rusia

09:05 Serviciile de informații ucrainene sunt în contact cu luptătorii capturați de la oțelăria Azovstal, a declarat ministrul de interne de la Kiev.

08:49 Peste 1.400 de cazuri de trădare și colaborare cu armata rusă au fost intentate împotriva cetățenilor ucraineni, spun Lorenzo Tondo și Shaun Walker corespondenți Guardian, subliniind că procurorii se confruntă cu unele decizii dificile.

Pentru autoritățile ucrainene, este important să arate că pedeapsa pentru cei care au ajutat invazia rusă va fi rapidă și severă. Dar, în același timp, apar mai multe probleme complicate.

Printre acestea se numără dacă procurorii și judecătorii ucraineni, care de ani de zile se luptă cu acuzații de corupție și nepotism, pot fi de încredere că nu vor abuza de acest proces. De asemenea, numeroși oficiali de rang înalt ar putea ajunge să fie anchetați pentru neglijență la începutul invaziei, sau chiar pentru trădare.

08:14 Institutul pentru Studiul Războiului: Armata 35 de Arme Combinate a Rusiei a fost anihilată aproape în totalitate în pădurile din Izium din cauza comandanților incompetenți. Asistența medicală este execrabilă și sunt efectuate amputări inutile în rândul trupelor de invazie

Scurtă recapitulare, sâmbătă dimineață, a evenimentelor recente (ora 07:30):

  • Forțele ucrainene au recucerit în jur de 20% din terenul pierdut în Severodonețk, a anunțat vineri noaptea șeful administrației militare din Lugansk, Serghei Gaidai.
    Rusia își va continua operațiunea militară în Ucraina până când toate obiectivele sale vor fi atinse, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
  • Ucraina nu intenționează să folosească sistemele de rachete cu lansare multiplă pe care le primește de la Statele Unite pentru a ataca instalații din Rusia, a declarat un consilier al lui Zelenski.
  • Procurorii care investighează cazurile de crime de război din Ucraina examinează acuzațiile privind deportarea forțată a copiilor în Rusia, pentru a deschide un dosar de genocid, a declarat procurorul principal al țării.
  • Doi jurnaliști Reuters au fost răniți, iar un șofer a fost ucis vineri, după ce vehiculul în care se aflau a fost vizat de focuri de armă în timp ce se îndrepta spre Severodonețk.
  • Putin a negat că Rusia împiedică porturile ucrainene să exporte cereale, spunând că cea mai bună soluție ar fi să le trimită prin Belarus dacă sancțiunile impuse acestei țări ar fi ridicate.
  • Turcia se așteaptă la progrese în ceea ce privește un plan de deblocare a exporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră săptămâna viitoare, atunci când ministrul rus de externe va vizita Turcia.
  • Oficiali ai ONU au avertizat că un război prelungit în Ucraina poate crea o foamete în această țară și în întreaga lume.
  • UE a pus pe lista neagră comandanții militari ruși care, potrivit acesteia, au condus trupele implicate în atrocitățile din Ucraina, numindu-i "măcelarii" de la Bucha și Mariupol.
  • Rusia a acuzat Germania că aruncă securitatea europeană în dezechilibru prin „remilitarizare".
  • Ministerul rus de Externe a anunțat că i-a convocat luni la Moscova pe șefii instituțiilor media americane pentru a le notifica măsurile dure ca răspuns la restricțiile americane împotriva presei ruse.

07:12ONU: 14 milioane de ucraineni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele până acum.

-----------