Lavra Sviatohirsk, o veche și cunoscută mănăstire ortodoxă din localitatea ucraineană Sviatohirsk, a luat foc, sâmbătă, în urma bombardamentelor rusești, conform CNN.

Mănăstire din Ucraina atacată de fortele ruseFoto: Captura

UPDATE 18:36 "Artileria rusă a lovit din nou astăzi Lavra din Sviatigorsk", în regiunea Doneţk, una dintre principalele mănăstiri ortodoxe din Ucraina, a scris preşedintele Zelenski pe Telegram, postând o înregistrare video cu Schitul Tuturor Sfinţilor în flăcări.

Preşedintele Ucrainei a amintit că mănăstirea a mai fost lovită săptămâna aceasta de bombardamente ruse, "care au ucis patru călugări şi au rănit grav alţi patru".

El a spus că aproximativ 300 de persoane, inclusiv 60 de copii, se adăposteau în mănăstire și a cerut UNESCO să excludă Rusia din organizație, ca răspuns la atacurile sale asupra patrimoniului cultural din Ucraina.

UPDATE 17:10 Ministerul rus al Apărării acuză însă trupele ucrainene „naționaliste” că au incendiat mănăstirea de lemn”, trăgând cu muniție dintr-un vehicul blindat, scrie BBC.

Incendiul a cuprins clădirea principală a mănăstirii din lemn cunoscută drept Schitul Tuturor Sfinților din orașul Sviatohirsk din estul Ucrainei, a anunțat Biserica Ortodoxă ucraineană într-un comunicat.

„Ca urmare a ostilităților, un incendiu de mare amploare a izbucnit pe teritoriul mănăstirii”, se arată în comunicat.

Nu au fost raportate victime până acum.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak spunea că mănăstirea devenise adăpost pentru refugiați.

„Un rânjet al lumii barbare ruse, pentru care nimic nu e sfânt. Ucraina va respinge diavolul înapoi, în spatele Cortinei de Fier”, a scris Mihailo Podoliak pe Twitter, postând și imagini cu biserica arzând.

Potrivit ministrului ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, Eparhia Donețk a Bisericii Ortodoxe ucrainene a confirmat că pe lângă călugări și călugărițe, în mănăstire se adăposteau aproximativ 300 de refugiați, între care persoane cu dizabilități și vârstnici și aproape 60 de copii, inclusiv nou-născuți.

Guvernul ucrainean a postat și imagini cu frumoasa mănăstire, înainte de a fi lovită, și cu aceasta în flăcări. Autoritățile ucrainene susțin că în 30 mai forțele ruse au ucis patru călugări ai mănăstirii.

Mănăstirea este afiliată Patriarhiei Moscovei, condusă de Patriarhul Kirill, aliat al președintelui Vladimir Putin și susținător al armatei ruse, notează BBC.