Serviciile de informații ucrainene sunt în contact cu luptătorii capturați de la oțelăria Azovstal, iar Kievul face tot posibilul pentru a asigura eliberarea lor, a declarat vineri seara târziu ministrul ucrainean de interne Denys Monastyrskiy, citat de Reuters.

Soldati ucraineni ce s-au predat la AzovstalFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Soarta sutelor de luptători ajunși în mâna rușilor este neclară de la mijlocul lunii mai, după ce li s-a ordonat să se retragă.

„Prin intermediul lor (al serviciilor de informații) aflăm despre condițiile de detenție, de hrană și despre posibilitatea eliberării lor", a declarat Monastyrskiy la televiziunea ucraineană.

„Știm cu toții că vor ajunge cu toții aici, la Kiev, și facem tot posibilul pentru a face acest lucru", a adăugat el.

Rusia a afirmat în luna mai că aproape 2.000 de ucraineni s-au predat după ce au rezistat și au luptat timp de săptămâni, ascunși în buncăre și tuneluri de sub vasta oțelărie Azovstal.

Kievul vrea ca luptătorii să fie înapoiați în cadrul unui schimb de prizonieri. Unii parlamentari ruși de rang înalt au cerut ca unii dintre soldați să fie judecați. Kremlinul a declarat că luptătorii care s-au predat vor fi tratați în conformitate cu standardele internaționale.

-----------