Președintele rus Vladimir Putin se pregătește pentru un lung război de uzură în ceea ce privește Ucraina și va încerca neîncetat să folosească armele economice, cum ar fi blocarea exporturilor de cereale ucrainene, pentru a diminua sprijinul occidental pentru Kiev, potrivit unor membri ai elitei economice ruse, citați de Washington Post.

Vladimir PutinFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Kremlinul a profitat de semnele recente de ezitare ale unor guverne europene ca fiind un indiciu că Occidentul și-ar putea pierde concentrarea în încercarea de a contracara invazia Rusiei în Ucraina, mai ales în condițiile în care costurile globale ale energiei cresc ca urmare a impunerii sancțiunilor împotriva Moscovei.

Putin „crede că Occidentul va obosi", a declarat un miliardar rus cu relații importante, vorbind sub protecția anonimatului de teama unor represalii.

Putin nu se aștepta la răspunsul inițial puternic și unit al Occidentului, „dar acum încearcă să remodeleze situația și crede că, pe termen lung, va câștiga", a spus miliardarul.

Liderii occidentali sunt vulnerabili la ciclurile electorale, iar „el crede că opinia publică se poate schimba într-o singură zi".

-----------