Apelul președintelui francez Emmanuel Macron de a evita umilirea Rusiei nu poate decât să umilească Franța, a reacționat ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba. Reamintim că Macron a susținut că este vital ca Rusia să nu fie umilită, astfel încât, atunci când luptele din Ucraina se vor opri, să se poată găsi o soluție diplomatică.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro KulebaFoto: Olivier Matthys / AP - The Associated Press / Profimedia
  • "Apelurile Franței de a evita umilirea Rusiei nu pot decât să umilească Franța și orice altă țară care ar cere asta.
  • Pentru că Rusia este cea care se umilește. Mai bine ne concentrăm cu toții pe cum să punem Rusia la locul ei. Acest lucru va aduce pace și va salva vieți", a scris pe Twitter ministrul de Externe al Ucrainei.

Macron a încercat să mențină un dialog cu președintele rus Vladimir Putin de la invazia Moscovei în Ucraina, în 24 februarie, fiind unul dintre puţinii şefi de stat europeni care continuă să discute în mod regulat cu liderul de la Kremlin. Poziția sa a fost criticată în repetate rânduri de unii parteneri estici și baltici din Europa, deoarece aceștia consideră că subminează eforturile de a-l presa pe Putin să se așeze la masa negocierilor.

  • „Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele se vor opri să putem construi o rampă de ieșire prin mijloace diplomatice", a declarat Macron într-un interviu acordat unor ziare regionale publicat sâmbătă.
  • „Sunt convins că este rolul Franței să fie o putere de mediere", a adăugat el.

Macron a vorbit cu Putin în mod regulat după invazie, ca parte a eforturilor de a obține o încetare a focului și de a începe o negociere credibilă între Kiev și Moscova.

„Cred, și i-am spus, că face o greșeală istorică și fundamentală pentru poporul său, pentru el însuși și pentru istorie", a spus Macron.

Franța a sprijinit Ucraina din punct de vedere militar și financiar, dar până acum Macron nu a fost la Kiev pentru a oferi un sprijin politic simbolic, la fel ca alți lideri UE, lucru pe care Ucraina și-a dorit să îl facă.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, afirma recent că își dorește ca Emmanuel Macron să facă o vizită la Kiev înainte de finalul președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, în 30 iunie.

„Este binevenit, indiferent când. Ar fi bine ca domnul Macron să vină în timpul preşedinţiei franceze a UE, iar cel mai bine ar fi să vină cu alte livrări de arme pentru Ucraina. Iată cel mai valoros ajutor pe care îl putem primi din partea Franţei”, spunea Kuleba într-un interviu acordat canalului francez LCI.